London Underground Google logo, 150 jaar Metro van Londen

London Underground, 150 jaar Metro van Londen

Wie op woensdag de Engelse homepage van Google opent ziet een correcte kaart van de London Underground in beeld verschijnen. Google heeft het logo gemaakt omdat het vandaag precies 150 jaar geleden is dat de eerste metrotrein ging rijden in Londen, zodoende is het metrostelsel van Londen verreweg het oudste metrostelsel ter wereld. Londenaren zullen zelf nooit het woord Metro gebruiken maar over het algemeen spreekt men hier over the Tube (de buis), de officiële benaming van het netwerk is Underground.

Het netwerk bestaat uit 275 stations en de treinen rijden over 408 kilometer spoor, de standaard snelheden zijn 45, 50, 55 en 60 kilometer per uur. Gemiddeld vervoert de metro 3 miljoen passagiers per dag waarmee de Londense metro het op acht na drukste metrosysteem ter wereld is. Een record werd begin december 2006 gevestigd toen er 4 miljoen mensen op één dag met de metro gingen. In 2006 vervoerde London Underground voor het eerst in haar geschiedenis een miljard passagiers in één jaar.

Omdat het zo'n oud metrostelsel is werken veel stations op de maximale capaciteit, een ander probleem is de relatief sterke wind die ontstaat doordat een trein in de nauwe tunnels een grote hoeveelheid lucht voor zich uit duwt. Omdat deze wind stof blaast bestaande uit onder andere remzstof en silicium van het spoor kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Zodoende zijn er enkele nieuwe stations waar glazen wanden met schuifdeuren zijn geplaatst, dit is uiteraard ook direct om de veiligheid te verhogen.

Opvallend is dat met een miljard passagiers per jaar er weinig ongelukken gebeuren. Uit de statistieken blijkt dat er één dode geconstateerd wordt per 300 miljoen treinreizen.

Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's. Automatisch de nieuwste doodles ontvangen kan ook, een overzicht van de opties bekijk je hier.

Lees meer over: ,