Google Cloud Print gaat mobiel, Gmail en Google Docs

Vorig jaar april werd Google Cloud Print aangekondigd door Google en sinds begin december kan de service daadwerkelijk getest worden. De nieuwe dienst heeft in het kort als doel dat elke applicatie (web, desktop of mobiel) op elk apparaat op elke printer ter wereld moet kunnen printen.

Google Cloud Print wordt al geruime tijd getest en nu is het tijd voor een volgende stap, ondersteuning van mobiele documenten (beta). Dit betekent dat je op een mobiele telefoon (Android 2.1+, iOS 3+) Gmail of Google Docs kunt openen en dus documenten kan gaan afdrukken. De printer waarop je wilt gaan afdrukken moet wel eerst verbonden worden met Google Cloud Print. Dit kan voorlopig alleen op een computer met Windows XP, Vista of Windows 7 waarop de bèta of developerversie van Google Chrome is geïnstalleerd die eventueel hier gedownload kan worden.

Activeren van Google Cloud Print kan door naar de instellingen van de browser te gaan. De optie is te zien onder het tabblad "Geavanceerde opties". Zodra je op de knop klikt wordt een popup venster geopend met meer informatie en de mogelijkheid om de gegevens van je Google account in te voeren en zodoende de koppeling te maken. Meer over het toevoegen van printers in het eerdere nieuwsbericht over Google Cloud Print.

Printen

Zodra de printer is gekoppeld ga dan om e-mailberichten of documenten uit te printen naar het dropdown menu bovenaan waarin een vermelding print staat. Daarnaast is het in Gmail mogelijk om op deze manier bijvoorbeeld bijlagen uit te printen zoals PDF bestanden middels het 'print' linkje direct naast het document.

Het kan overigens goed zijn dat je de betreffende linkjes nog niet in beeld ziet op je mobiele telefoon. De feature wordt in de komende dagen, alleen in het Engels uitgerold.