Google Cloud Print

Als je normaal gesproken een document uit wilt gaat printen dan heb je uiteraard een printer nodig die rechtstreeks is aangesloten op een computer of bereikbaar is via een netwerk. Google wil alle grenzen op het gebied van printen doorbreken en heeft Cloud Print geïntroduceerd.  Kort samengevat is het doel van Cloud Print dat elke applicatie (web, desktop of mobiel) op elk apparaat op elke printer ter wereld moet kunnen printen.

Google heeft dit bedacht voor het nieuwe besturingssysteem Google Chrome OS zodat het printen vanuit webapplicaties net zo soepel kan verlopen als dit normaal gesproken kan vanuit lokale applicaties. Dit omdat alle applicaties in Chrome OS webbased zijn.

In de praktijk betekent dit dat printers gekoppeld worden aan een Google account. Gekoppelde printers worden op dezelfde manier behandeld als documenten in Google Docs wat betekent dat printers eenvoudig gedeeld kunnen worden met collega's, vrienden en familie over de gehele wereld zonder dat hier allerlei stappen voor ondernomen hoeven worden en zonder dat er dus drivers geïnstalleerd moeten worden.

Er wordt een interface ontworpen waarin je als gebruiker kunt zien welke printers er beschikbaar zijn met de bijbehorende opties. De details volgen in de komende maanden. Google Cloud Print staat nog in de kinderschoenen en er moeten nog de nodige obstakels overwonnen worden. Zo bestaan er op dit moment nog geen printers die standaard ondersteuning bieden voor een verbinding met cloud print services.