Chrome Web Store online en Google Chrome OS gedemonstreerd

Vanavond was dan de aangekondigde persconferentie van Google in San Francisco en zoals verwacht heeft Google de webwinkel voor Google Chrome en het besturingssysteem Google Chrome OS gelanceerd. Tevens werd er het nodige nieuws over het besturingssysteem bekend gemaakt.

Als eerste ging de persconferentie over de nieuwe webwinkel. Er zijn in eerste instantie rond de 500 applicaties beschikbaar maar verwacht wordt dat dit snel wordt uitgebreid. De applicaties zijn niet gebonden aan de browser, na het installeren wordt er wel een snelkoppeling geplaatst wordt op de nieuwe tabblad pagina van Google Chrome.

Eerder werd al bekend dat spellen een belangrijke trekpleister moeten worden voor de nieuwe shop en dit werd nogmaals aangestipt tijdens de persconferentie vanavond. Er werd toen aangegeven, en vandaag opnieuw dat het tegenwoordig steeds lastiger is om goede online spellen te vinden. De webwinkel moet dit 'probleem' op gaan lossen en het makkelijker maken voor gebruikers om de beste spellen te vinden en te spelen.

Ontwikkelaars hebben de mogelijkheid om via de webwinkel applicaties te verkopen, deze zijn middels Google Checkout aan te schaffen. Abonnementen worden ondersteund evenals probeerversies. Google Chrome heeft sinds vorige week ondersteuning voor applicaties, afgelopen donderdag bracht Google versie 8 van de browser uit.

De webwinkel is beschikbaar op chrome.google.com/webstore. In de shop staan aan de linkerkant een aantal onderdelen, dit zijn applicaties, extensies en thema's. Aan de rechterkant staan nieuwe toevoegingen en er is een blokje Popular. Het installeren van een applicaties gaat net zo eenvoudig als het installeren van een extensie of thema. Op de detailpagina van elke applicatie, extensie en thema is er de mogelijkheid om een review te schrijven. Eerst alleen voor gebruikers uit de VS, volgend jaar volgen andere landen.

Google Chrome OS

Tijdens de persconferentie werd zoals gezegd aandacht besteed aan het open source besturingssysteem Google Chrome OS. Er werd gedemonstreerd hoe eenvoudig het is om aan de slag te gaan met een nieuwe notebook met daarop het besturingssysteem. Er zijn slechts enkele stappen benodigd om Chrome OS te activeren. Het gaat om het kiezen van een verbinding en instellen van een account, het accepteren van de voorwaarden en eventueel een foto maken voor het gebruikersaccount, dit alles binnen 60 seconden. Omdat alles om internet draait gaan stappen als activeren, opstarten, bijzonder snel.

Het besturingssysteem beschikt over een Guest Mode waarmee er een incognito sessie wordt gestart zodat iemand anders je notebook eenvoudig kan gebruiken zonder dat diegene je eigen historie of andere zaken ziet. Na het afsluiten van deze sessie wordt alle data verwijderd. Wat verder belangrijk is dat als je geen verbinding hebt je notebook niet helemaal nutteloos wordt. Daarom is het zo dat veel applicaties zoals Google Docs ook beschikbaar zijn zonder dat er een verbinding is. De notebooks beschikken standaard over een mogelijkheid om in plaats van een WiFi netwerk over te schakelen naar 3G.

Het updaten van Chrome OS gaat net als in het geval van de browser volledig automatisch. Google claimt dat dit het meest veilige besturingssysteem op dit moment is.

Chrome OS Pilot program

Vanaf midden 2011 zullen er notebooks op de markt komen van Samsung en Acer. Maar vanaf nu start al wel het Chrome OS Pilot program waarmee Google een beperkte groep gebruikers de kans geeft om de software te testen. Google wil op deze manier feedback krijgen van echte gebruikers. Intern wordt het besturingssysteem inmiddels al door een hoop medewerkers gebruikt. Het gaat om een merkloos apparaat met de naam Chrome Notebook Cr-48. De notebook is in deze testfase alleen beschikbaar voor diverse partners van Google en een beperkte groep consumenten, helaas alleen in de VS.

Google Cloud Print

Er was uiteraard aandacht voor Google Cloud Print, vanmiddag al gelanceerd. Meer daarover in het bericht: Google Cloud Print nu beschikbaar.