Google Chrome Remote Desktop

Handig voor bedrijven, mensen met Chromebooks of mensen die vaak anderen te hulp schieten bij computerproblemen is een nieuwe applicatie voor Google Chrome waarmee een andere computer eenvoudig kan worden overgenomen.

Chrome Remote Desktop is enigszins vergelijkbaar met Extern Bureaublad binnen Windows echter in dit geval werkt het dan direct binnen de browser zelf. Nadat je toegang hebt gekregen tot een andere computer kun je hier op afstand bepaalde taken uitvoeren terwijl de gebruiker mee kan kijken naar wat je allemaal aan het doen bent. Hoewel het momenteel nog om een bètaversie werkt het overnemen van een computer al vrij goed.

Vereisten

Om hiervan gebruik te maken is het uiteraard vereist dat op beide computers Google Chrome aanwezig is evenals de betreffende applicatie. Een andere eis is een Google account. Het maakt verder niet uit welk besturingssysteem (Windows, Mac OS X, Linux) er wordt gebruikt aangezien het binnen Google Chrome werkt. Een verbinding maken tussen een computer met Windows en een computer met Linux is dus geen probleem.

Opzetten

Het opzetten van een sessie gaat bijzonder eenvoudig. Download en installeer eerst de applicatie op twee verschillende computers waarop Google Chrome al aanwezig is.

Het downloaden van de extensie kan hier. Na het installeren wordt de applicatie toegevoegd aan de nieuwe tabbladpagina, open de applicatie hier. Er verschijnt dan een melding in beeld dat je eerst uitgebreide toegangsrechten tot je computer moet verlenen.

Deze stappen moeten op beide computers eenmalig worden uitgevoerd.

Hiervoor wordt je Google account gekoppeld wat te zien is in de onderstaande screenshot. Klik op de blauwe knop 'allow access' om door te gaan.

Je komt dan in het scherm terecht om een sessie te gaan starten. Op de computer waar je straks toegang tot wilt krijgen klik je op de knop 'Deze computer delen'. Er wordt dan een toegangscode gegenereerd die je nodig hebt om toegang te krijgen, bewaar deze dus.

Op de andere computer klik in het eerste scherm onderin op 'Klik hier om toegang te krijgen tot een gedeelde computer'. Er zal dan gevraagd worden om de net aangemaakte toegangscode. Vul deze hier in en druk op de knop 'Verbinding maken'.

Er wordt dan een verbinding gemaakt en het bureaublad van de andere computer zal in beeld komen zoals hieronder te zien is. Je hebt dan de controle over de computer (muis, toetsenbord) maar de andere gebruiker uiteraard ook. Een sessie kan ten allen tijde onderbroken worden door de toetsencombinatie CTRL + ALT + ESC te gebruiken.

Lees meer over: , ,