Google China stopt censuur en stuurt gebruikers naar Hong Kong

Een volgend hoofdstuk in het verhaal over Google in China. Afgelopen vrijdag waren er berichten dat Google op maandag zou gaan bekend maken dat het bedrijf zich zou terugtrekken uit China. Vandaag heeft Google een update geplaatst op het bedrijfsblog.

Google Hong Kong

Google is nu officieel gestopt met het censureren van de zoekresultaten, gebruikers van Google.cn worden nu doorgestuurd naar Google Hong Kong. Hier hebben de Chinese gebruikers de beschikking over een ongecensureerde versie van de zoekmachine in het gesimplificeerd Chinees. Op de homepage staat een welkomstbericht voor de 'nieuwe' gebruikers. "Welkom bij Google zoeken in nieuwe huis van China" (Google Translate).

Onderhandelingen

In het bericht wordt aangegeven dat de onderhandelingen met de Chinese regering eigenlijk op niets uitgelopen zijn. Eerder ontving Google al een waarschuwing van de overheid dat het bedrijf de wet zou overtreden als er geen censuur zou worden toegepast.

Beschikbaarheid

Het bedrijf hoopt dat de regering deze beslissing van Google respecteert maar weet goed dat de Chinese overheid op elk moment de services van Google kan blokkeren. Daarom heeft een speciale website ingericht waarop bekeken kan worden welke services van Google beschikbaar zijn in China en welke services geblokkeerd zijn.

Op dit moment is te zien dat YouTube, Google Sites, en Blogger geblokkeerd zijn in China. Google Docs, Picasa en Google Groups zijn beperkt beschikbaar.

Verkoop

Google blijft in eerste instantie wel aanwezig in China, onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten worden voortgezet en ook het verkoopteam blijft bestaan. De grootte van het verkoopteam hangt alleen wel af van de beschikbaarheid van de services.

Vertrek

In januari dit jaar maakte Google voor het eerst de plannen bekend om te vertrekken uit China. Dit werd bekend gemaakt nadat Google ontdekte dat er een gerichte aanval was uitgevoerd op de mailboxen van Chinese mensenrechtenactivisten.

Lees meer over: , ,