Google Analytics Realtime

Een probleem van Google Analytics is dat de statistieken altijd achterlopen. Als je de statistieken van een website gaat bekijken dan worden de cijfers van vandaag niet getoond. Echter door de datum te wijzigen naar vandaag zijn er wel cijfers te bekijken maar ook dan loopt Analytics nog iets achter al scheelt het niet heel veel.

Realtime

De statistieken worden straks echter een stuk actueler want Google heeft een nieuwe en vooral handige toevoeging aangekondigd, Analytics Realtime. Het gaat om een aantal nieuwe rapporten om te bekijken wat er nu, op dit moment gaande is op je website.

Direct als je Realtime opent onder het tabblad 'Dashboard' dan zie je hoeveel bezoekers er op dit moment actief zijn op je website, iets wat direct al bijzonder verslavend kan zijn.

Direct naast het aantal actieve bezoekers zie je het aantal pageviews en eronder verwijzende websites plus actieve pagina's. Google geeft aan dat met de nieuwe rapporten bijvoorbeeld direct bekeken kan worden wat de impact is van social media. Bijvoorbeeld na het plaatsen van een tweet is direct te zien hoeveel bezoekers dit oplevert.

Beschikbaarheid

Wat belangrijk is om te weten is dat Realtime alleen wordt toegevoegd aan de nieuwe interface van Analytics. Gebruik je de nieuwe interface nog niet dan kan er eenvoudig overgeschakeld worden middels de rode link 'Nieuwe versie' die rechtsboven staat.

Het zal nog enkele weken duren voordat Realtime beschikbaar zal komen binnen je eigen account. Wil je hier niet op wachten dan is er dit formulier om Realtime eerder te krijgen.

Andere wijzigingen

Nu is Realtime dan nog te vinden onder het tabblad Dashboard maar dit gaat snel weer veranderen. Google zal namelijk de nieuwe interface iets gaan aanpassen.

De belangrijkste wijziging is het versimpelen van de navigatie bovenin. Hier komen drie tabbladen te staan: Home, Standard Reporting, en Custom Reporting om je sneller toegang te geven tot de belangrijkste informatie. Realtime zal dan onder het tabblad Home vallen waar alles is te vinden om snel te bekijken wat er gaande is op je website.

Onder Standard Reporting zijn de bekende rapporten te vinden. Handige toevoeging hier is een zoekfunctie om makkelijk en sneller bepaalde rapporten tevoorschijn te toveren. Onder Custom Reporting staan de aangepaste rapporten.

Analytics Premium

Iets minder interessant voor de gemiddelde gebruiker maar wel voor grote websites is Google Analytics Premium, een betaalde versie van Analytics. Premium zal onder andere data sneller verwerken, extra tools, uitgebreide support, etc. Eerst alleen beschikbaar in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk voor een prijs van 150.000 dollar.

Lees meer over: ,