Google account ‘Verificatie in twee stappen’ instellen

Onlangs maakte Google voor alle Google accounts Two-step-verificatie beschikbaar. Wanneer Two-step-verificatie is ingesteld dan zijn er twee identificatiemiddelen vereist om in te loggen op een account: een wachtwoord en een mobiele telefoon. Hieronder de stappen om Two-step-verificatie in te stellen, volgens Google duurt dit 15 minuten. Op dit moment is deze functionaliteit alleen beschikbaar in het Engels.

Instellen

Ga eerst naar Google.com en klik rechts boven op het icoontje naast je gebruikersnaam en kies dan 'Account settings'. Op de pagina die volgt klik rechts onder de kop 'Personal Settings' op 'Using 2-step verification'. Je ziet dan de introductie in beeld met een overzicht van alle stappen die uitgevoerd moeten worden in de komende 15 minuten.

Om te beginnen met het instellen klik op de knop 'Set up 2-step verification'.

Type telefoon kiezen

In de eerste stap zal gevraagd welk type mobiele telefoon je hebt. Hier de keuze tussen Android, BlackBerry, iPhone en als laatste een optie 'Overig'. Selecteer je hier Android, BlackBerry of de iPhone dan zal worden aangegeven dat je de Google Authenticator applicatie eerst moet installeren. Android gebruikers kunnen hiervoor terecht in de webwinkel van Google, iPhone gebruikers kunnen de applicatie downloaden in de App Store van Apple en BlackBerry gebruikers kunnen terecht op m.google.com/authenticator.

Zodra je de applicatie hebt geïnstalleerd druk op op de knop Next.

Heb je een ander toestel dan hierboven genoemd volgt er een stap waarin het mobiele nummer wordt gevraagd zodat er een SMS gestuurd kan worden met de codes.

QR-code

Android en iPhone gebruikers zien vervolgens een QR-code in beeld komen die je kunt scannen. Open de applicatie op je telefoon en klik op het plusje en druk daarna op de knop Scan barcode om te beginnen met het scannen van de QR-code.

Als er op een Android toestel geen applicatie gevonden kan worden om de QR-code te scannen zal er gevraagd worden of je een applicatie wilt installeren. Als je dit hebt gedaan ga dan weer terug naar de applicatie van Google om alsnog de QR-code te scannen. Klik daarna op Next om door te gaan. BlackBerry gebruikers zullen handmatig een account en geheime code in moeten voeren om door te gaan.

In de volgende stap voer de code in die de applicatie toont en klik daarna op Verify. Deze code wordt maar een beperkte tijd getoond waarna er een nieuwe code verschijnt. Klik daarna op Next en je ziet de bevestiging dat het toestel is gekoppeld in beeld.

Backup

Direct eronder zie je een terechte waarschuwing waarin wordt aangegeven wat er moet gebeuren als je toestel niet beschikbaar is om welke reden dan ook. Daarom volgt er nu een stap waarin je backup opties gaat instellen zodat je account wel gewoon beschikbaar blijft in het geval dat je telefoon zoek is. Klik op Next om door te gaan.

Er komen dan 10 verschillende codes in beeld. Aan te raden is om deze codes goed op te slaan en eventueel ook te printen zodat je ten alle tijden weer je account kunt openen mocht je telefoon niet beschikbaar zijn. Sla de codes dus niet op in je telefoon :-).

Zodra je de codes hebt opgeslagen klik het vinkje aan voor de regel 'Yes, I have a copy of my backup verification codes' en klik op Next.

Om dan nog een extra zekerheid in te bouwen zal er gevraagd worden om nog een telefoonnummer in te voeren waarvan je zelf eigenaar bent (of eventueel iemand anders). Je hebt hier dan de keus om te kiezen tussen een SMS of een gesproken bericht. Eronder de optie om het ingestelde nummer te testen. Klik daarna op de knop Next.

Er volgt dan nog de melding dat je enkele specifieke wachtwoorden moet instellen voor enkele applicaties zoals de mobiele versie van Gmail, desktop Picasa, of AdWords Editor. Nadat je Two-step-verificatie hebt ingeschakeld kan dit ingesteld worden.

Klik onderaan opnieuw op Next. Je bent dan klaar met het instellen en je ziet de bevestiging in beeld staan. Hier zie je het type toestel dat is ingesteld inclusief het nummer. Klik dan op de knop 'Turn on 2-step verification', je zult dan worden uitgelogd.

Opnieuw inloggen

Zodra je weer gaat inloggen zal er na het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd worden om een code. De alternatieve manieren om een code in te voeren zijn te bereiken door hier op 'Other ways to get a verification code' te klikken.

Het onthouden van de verificatie kan door op 'Remember verification for this computer for 30 days' te klikken. In dat geval zal het op de computer die je gebruikt de eerste 30 dagen niet meer nodig zijn om een code in te voeren zodra je gaat inloggen.

Instellingen wijzigen

Ga nu opnieuw naar Google.com en klik rechts boven op het icoontje en kies daarna dan 'Account settings'. Op de pagina die volgt klik rechts weer onder de kop 'Personal settings' op 'Using 2-step verification'. Je komt dan op de pagina met een overzicht van alle instellingen omtrent Two-step-verificatie.

Hier heb je de mogelijkheid om ingestelde telefoonnummers te wijzigen of eventueel Two-step-verificatie weer uit te schakelen. Verder kun je hier de backup codes uitprinten of nieuwe codes genereren en de applicatie specifieke wachtwoorden instellen / beheren.

Lees meer over: ,