Gmail: Updates uiterlijk en contactpersonen

Een aantal updates voor Gmail wat betreft het design en contactbeheer. Begin mei dit jaar doken er screenshots op van mogelijke nieuwe functies voor Gmail. In de screenshots was te zien dat de navigatie was vernieuwd. Te zien was dat de koppelingen naar Mail, Contacten en Taken gegroepeerd waren. Dit nieuwe menu is nu definitief doorgevoerd. Aanvullend daarop is er nu de mogelijk om de links Contacten en Taken te verbergen als je hier geen gebruik van maakt. E-mail opstellen is een knop geworden.

De links Alles selecteren, Niets, Gelezen, Ongelezen en Met ster die boven je berichten stonden, zijn nu opties in een vervolgkeuzemenu, naast de knop Archief. Door een kleiner veld voor de berichtkop wordt het eerste bericht in je postvak nu 16px hoger geplaatst :-).

Contactpersonen

Dan is het gedeelte met contactpersonen op de schop gegaan. Het beheer van contactpersonen lijkt nu qua werking meer op mail met diverse nieuwe functies. Zodra je nu naar contactpersonen gaat dan wordt er een nieuw menu aan de linkerkant getoond.

 • Contactpersonen werkt nu meer zoals E-mail
  Sneltoetsen werken nu ook in Contactpersonen. Het selecteren en groeperen van contactpersonen lijkt nu op het selecteren en markeren van e-mails.
 • Contactpersonen op achternaam sorteren
  Kijk voor deze optie onder Meer acties
 • Aangepaste labels gebruiken voor telefoonnummers en andere velden
  Je kunt bijvoorbeeld een telefoonnummer het label 'Vakantie thuis' geven.
 • Ongedaan maken
  Als je voortaan wijzigingen aanbrengt aan je contactpersonen, kun je je recente wijzigingen ongedaan maken.
 • Automatisch opslaan
  Je hoeft je niet langer druk te maken over de modus 'bewerken' of 'weergeven'. Je kunt gewoon bewerken en je wijzigingen worden door Gmail opgeslagen.
 • Gestructureerde naamvelden
  Je kunt nu ook expliciet onderdelen van namen instellen (bijvoorbeeld de titel, de voor- of achternaam, of een tussenvoegsel). Je kunt het naamveld ook blijven gebruiken als een leeg formulier als je minder gestructureerd te werk wilt gaan.
 • Handmatig of in één keer contactpersonen samenvoegen
  Je kunt nu contactpersonen samenvoegen vanuit het menu Meer acties. Selecteer de personen die je wilt samenvoegen en selecteer Contactpersonen samenvoegen in het menu Meer acties. Of selecteer Dubbele contactpersonen zoeken en samenvoegen voor een lijst met suggesties voor contactpersonen die je kunt samenvoegen.

Maak je gebruik van Google Apps dan moet je nog even wachten op de vernieuwingen. Google Apps gebruikers krijgen de nieuwe functies ook al gaat dit nog even duren.