Geen Facebooktelefoon maar Facebook Home voor Android

facebook_home_logo Om 19:00 uur is het aangekondigde persevenement van Facebook begonnen op het hoofdkantoor in Menlo Park en zoals deze week al uitlekte heeft het sociale netwerk Facebook Home voor Android gepresenteerd, een diepere integratie van Facebook.

Facebook Home is een launcher voor Android waarmee het thuisscherm en het vergrendelscherm van een toestel geheel over wordt genomen. Na het aanzetten van een toestel met de applicatie geïnstalleerd komt dan direct de 'Cover Feed' in beeld, een overzicht met de laatste berichten van vrienden en grote foto's. Er kan doorgebladerd worden voor meer content, door dubbel te tikken op een bericht kan deze geliked worden.

Chat Heads

De feature chat heads die eerder deze week werd ontdekt zorgt ervoor dat als er een nieuw bericht binnenkomt van een vriend dat de foto van diegene in beeld verschijnt, ook als er op dat moment andere applicaties worden gebruikt. Het drukken op de foto van een vriend zal direct het gesprek starten of voortzetten. Indien Facebook Messenger is geïnstalleerd en is ingesteld op het tonen van SMS berichten (pas recent doorgevoerd door Facebook) dan laten de chat heads zowel Facebook- als tekstberichten zien.

Applicaties

Mark Zuckerberg gaf aan niet een mobiele telefoon of een eigen mobiel besturingssysteem te willen maken voor 1 of 2 procent van de smartphonemarkt maar iets te willen ontwikkelen waar meer gebruikers van het sociale netwerk baat bij hebben. Normaal gesproken is een telefoon gericht op applicaties, Facebook ging aan de slag met Facebook Home met het idee om vrienden centraal te stellen met applicaties op de tweede plaats. "We wilden de wijze waarop we onze apparaten gebruiken opnieuw uitvinden, om ons meer met elkaar verbonden te laten zijn en om dichter bij die mensen te zijn om wie we geven." Applicaties worden met Facebook Home dan ook niet meer getoond op het homescreen. Door omhoog te swipen komen favoriete applicaties in beeld, er is ook een mogelijkheid om een overzicht met alle applicaties te bekijken.

Het vergrendelscherm van Android wordt overigens voorzien van foto's afkomstig uit het nieuwsoverzicht. Een ander belangrijk punt is dat Facebook Home nog geen advertenties zal tonen maar Mark Zuckerberg gaf aan dat dit op een later moment nog wel zal volgen.

Notificaties

Facebook Home heeft tevens een nieuw systeem voor notificaties. Op de momenten dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld een vriend die een bericht plaats op de timeline verschijnt er een notificatie met zijn of haar profielfoto. Een notificatie openen kan door te tikken. Om een notificatie op een ander tijdstip te bekijken kan deze verborgen worden door te swipen, later kan een notificatie dan weer snel geopend worden vanuit de Cover Feed.

12 april

Facebook Home zal op 12 april beschikbaar komen in Google Play voor een beperkt aantal toestellen, dit zijn de HTC One X, de HTC One X+, de Samsung Galaxy S3, de Galaxy Note 2 en tevens voor de nog uit te komen HTC One en Samsung Galaxy S4. Later zal er ondersteuning voor meer toestellen worden toegevoegd. Een versie voor tablets volgt nog. Gebruikers met een iPhone of iPad hoeven overigens niet te wachten op Facebook Home gezien het feit dat Apple integratie in iOS op deze manier niet toestaat.

Screenshots en video's

Een aantal screenshots en een aantal video's van Facebook Home hieronder.

HTC First

Aanvullend introduceert HTC in samenwerking met AT&T de HTC First waar ook al eerder deze week verwijzingen naar opdoken. Het nieuwe toestel met Facebook Home standaard geïnstalleerd zal ook op 12 april beschikbaar gaan komen, de HTC First kost 99,99 dollar.

Lees meer over: ,