Ludwig Mies van der Rohe logo van Google

Google Doodle:

Doodle categorie: Verjaardagen: Architecten

Google eert vandaag op de Nederlandse homepage en andere lokale homepages van de zoekmachine met een doodle Ludwig Mies van der Rohe, een Duits-Amerikaans architect en meubelontwerper die de ontwikkeling van de 20e eeuwse architectuur beïnvloedde. Zijn ontwerpen kenmerken zich door heldere vormen en veelvuldig gebruik van glas, staal en beton. Hij was de geestelijke vader van de standaard-wolkenkrabber. Het komt wat dat betreft niet vaak voor dat Google logo's plaatst op de homepage ter ere van architecten.

Maria Ludwig Michael Mies

De architect werd geboren als Maria Ludwig Michael Mies op 27 maart 1886 in de Duitse stad Aken, net over de grens bij het Zuid-Limburgse Vaals. In 1921 besloot hij om zijn naam te veranderen door er de meisjesnamen van zijn moeder bij te plaatsen.

Zijn eerste zelfstandige opdracht was het ontwerpen van een huis voor de filosoof Alois Riehl, omdat dit een groot succes werd trad Mies nadat het huis was afgerond in dienst als assistent bij Peter Behrens. Op een gegeven moment raakte de architect onder de indruk van de Beurs van Berlage. De 'eerlijke architectuur' sprak hem dusdanig aan dat hij dit overnam, omdat Behrens hier niet zo van gecharmeerd was leidde dit tot een breuk.

Mies ontwierp later enige woningen voor de Weissenhof-siedlung in Stuttgart, voor de wereldtentoonstelling van Barcelona in 1929 ontwierp hij het Barcelona-paviljoen en hij ontwierp in 1932 het Mies van der Rohe Haus. In 1930 werd Mies van der Rohe directeur van het Bauhaus, een opleiding voor onder andere architecten. Detail hierbij is dat het Bauhaus werd opgericht door Walter Gropius die in 2008 werd geëerd met een een logo.

Google Doodle:

Verenigde Staten

In 1938 emigreerde Mies naar de Verenigde Staten om hier directeur te worden van de architectuurafdeling van het 'Illinois Institute of Technology' in Chicago waarvoor hij ook diverse gebouwen ontwierp. In 1944 werd hij staatsburger van de Verenigde Staten.

Ludwig Mies van der Rohe overleed op 17 augustus 1969 in Chicago. De Neue Nationalgalerie voor kunst van de twintigste eeuw in Berlijn was zijn laatste ontwerp (1968), de stijl van Mies werd later overgenomen door diverse andere architecten.

Meer over de architect op Wikipedia en Architectenweb.nl.

Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je hier in het overzicht: Google Doodles

Lees meer over: ,