Geanimeerd logo van Google ter ere van Grace Hopper

Grace Hopper

Op onder andere de Amerikaanse homepage van Google is het bovenstaande geanimeerd logo te zien die in het teken staat van Grace Hopper. Google heeft dit keer besloten om een gif-bestand te plaatsen, het bestand bestaat uit 263 frames. Grace Brewster Murray Hopper werd geboren op 9 december 1906 in New York en was een Amerikaans wiskundige, pionierend informaticus, natuurkundige en officier van de Amerikaanse marine.

Grace Hopper was onder andere verantwoordelijk voor de eerste programma's voor de Mark I Calculator en de eerste echte compiler voor een programmeertaal.

In 1928 behaalde ze bachelor in de wiskunde en de natuurkunde aan het Vassar College in Poughkeepsie. Ze studeerde daarna verder aan Yale University en ze behaalde in 1930 haar master in de wiskunde en natuurkunde. Vier jaar later wist ze als eerste vrouw in de Verenigde Staten te promoveren in de wiskunde. Ondertussen gaf Grace Hopper sinds 1931 ook les aan het Vassar College, tien jaar later was ze daar universitair hoofddocent.

Ze trad in 1943 toe tot de U.S. Naval Reserve en werd gestationeerd in het onderzoekslaboratorium voor computertoepassingen. Hier ging ze samenwerken met Howard Aiken aan de Mark I Calculator. Grace Hopper was de eerste die een programma schreef voor de Mark I Calculator. Tegen het einde oorlog stopte ze bij de marine maar bleef wel werken aan de ontwikkeling van de Mark II en Mark III Calculator-machines.

Grace Hopper overleed op 85-jarige leeftijd op 1 januari 1992 in Arlington in de Amerikaanse staat Virginia, ze werd met militaire eer begraven op het Arlington National Cemetery. Meer achtergrondinformatie over Grace Hopper lees je hier. Een volledig overzicht van alle doodles die werden geplaatst door Google sinds 1998 bekijk je hier.

Lees meer over: ,