Geanimeerd logo van Google ter ere van Claude Bernard

Claude Bernard

Vandaag is de op homepage van Google Frankrijk het bovenstaande geanimeerde logo te zien. Het betreft een GIF-bestand dit keer. Claude Bernard werd honderd jaar geleden geboren in Saint-Julien, een gemeente in het Franse departement Rhône. Hij was een fysioloog die diverse feiten vaststelde betreffende de functies van het menselijk lichaam, zoals de centrale regeling van het stofwisselingsproces en de suikervorming in de lever.

Claude Bernard ging als kind naar een jezuïetenschool in Villefranche-sur-Saône en daarna naar het Collège de Thoissey. Toen hij echter de leeftijd van 18 jaar bereikte werd hij leerling-apotheker, dit omdat zijn ouders zijn studie niet meer konden betalen. Nadat Bernard zijn baccalaureaat behaalde meldde hij zich aan bij de universiteit van Parijs voor de studie geneeskunde. Hij studeerde in 1843 af maar hij had nooit een praktijk als arts.

Bernard begon als assistent bij de Franse fysioloog en neuroloog François Magendie, groeide uit tot een specialist in het ontleden en onderzocht het spijsverteringsproces en de werking van het zenuwstelsel. In 1848 toonde hij het belang van de alvleesklier en de dunne darm voor de spijsvertering. Ook wat het zenuwstelsel betreft deed Claude Bernard een aantal belangrijke ontdekkingen waaronder een beschrijving van de gehoorzenuw.

Claude Bernard overleed op 10 februari 1878 in Parijs. Hij kreeg hij eerste Franse wetenschapper een staatsbegrafenis. Hij ligt begraven op begraafplaats Père-Lachaise.

Lees meer over: ,