Geanimeerd Julius Richard Petri logo op homepage Google

Julius Richard Petri logo

Vandaag staat op de homepage een geanimeerd logo in het teken van de geboortedag van Julius Richard Petri. Op 31 mei 1852 werd Julius Richard Petri geboren in de Duitse plaats Barmen, een zelfstandige stad tot 1929 waarna de plaats een stadsdeel werd van de Duitse stad Wuppertal. Petri was een Duits bacterioloog die in 1877 de tegenwoordig bekende petrischaal uitvond toen hij bij Robert Koch als assistent werkzaam was.

Julius Richard Petri studeerde aan de Kaiser Wilhelm Academie in Berlijn van 1871 tot 1875, hij studeerde hier af als militair arts in 1876. Julius Richard Petri vertrok vervolgens naar de Charité om hier verder te gaan studeren, de Charité is een bekend ziekenhuis in Berlijn en tegelijk de grootste universiteitskliniek van Europa. Van 1877 tot 1879 was hij werkzaam bij het Kaiserliches Gesundheitsamt, hier werd hij de assistent van Robert Koch en gedurende deze periode kreeg Petri steeds meer interesse in de bacteriologie.

Heinrich Hermann Robert Koch was een Duits medicus en hij werd beroemd met de ontdekking van de oorzaak van de infectieziekte miltvuur in hetzelfde jaar als dat Julius Richard Petri de petrischaal uitvond. Tevens ontdekte Robert Koch de bacterie die tuberculose veroorzaakt en Koch ontdekte de bacterie verantwoordelijk voor Cholera.

Petrischaal

Een petrischaal is een lage platte ronde glazen of kunststofschaal met een ruim eroverheen passend deksel. Deze petrischaaltjes worden vooral vooral gebruikt in de biologie en in de bacteriologie om bacteriekweken mee te verrichten als ze tot op een hoogte van enige millimeters gevuld zijn met een voedingsbodem, maar ook om onder de microscoop biologische monsters mee uit te zoeken, gedrag van insecten of cellen te bestuderen. Petrischalen zijn in diameters van enige centimeters tot circa 15 centimeter verkrijgbaar. De hoogte van een petrischaaltje is meestal 1 tot ongeveer 2 centimeter.

Het deksel bovenop het petrischaaltje is nodig om bij bacteriekweken het inwaaien van verontreinigende sporen te verhinderen; de vlakke bodem maakt de schaal geschikt voor microscopisch werk omdat de scherpte door de gelijkblijvende afstand niet steeds hoeft te worden bijgesteld. De schaal is laag omdat ze vooral wordt gebruikt voor fenomenen die zich aan een oppervlak afspelen. Dit maakt haar tevens goed stapelbaar in broedstoofjes.

Werkende kopie

Op de homepage van de zoekmachine staan vandaag zes verschillende petrischaaltjes. Na het klikken op de knop Play wordt er een video afgespeeld en zie je hoe de zes schaaltjes worden gevuld. Door met de muis op een schaaltje te gaan staan is het resultaat te zien :-). Het geanimeerde logo werkt zoals inmiddels gebruikelijk niet in de oudere browsers Internet Explorer 7 en Internet Explorer 8 maar wel gewoon in Internet Explorer 9 en 10. Het logo werkt verder ook in Google Chrome, Firefox, Safari en Opera.

Hieronder zie je een video van de doodle, een werkende kopie bekijk je op deze pagina.

Lees meer over: ,