Geanimeerd Buckyball / Fullereen logo van Google

Op meerdere homepages van Google een geanimeerd logo in het teken van buckyballs. Zaterdag is het precies 25 jaar geleden sinds de ontdekking van fullerenen. Fullerenen zijn geheel uit koolstof bestaande moleculen, in de vorm van een holle bol, ellipsoïde of buis. Bolvormige fullerenen worden in de wandelgangen buckyballs genoemd en cilindrische fullerenen buckybuizen (buckytubes) of (koolstof) nanobuizen (nanotubes).

Buckminsterfullereen

De klasse moleculen is genoemd naar Richard Buckminster Fuller, een bekend Amerikaanse architect die de geodetische koepel beroemd heeft gemaakt. De vorm van deze moleculen komt overeen met de structuur van zijn geodetische koepels. Buckminsterfullereen is een stof waarvan de moleculen opgebouwd zijn uit 60 koolstofatomen. Deze stof is de eenvoudigste en bekendste van de fullerenen.

Animatie

Je ziet een buckyball verwerkt in het logo en op het moment dat je er met de muis over heen gaat beweegt de buckyball mee zoals hieronder te zien is in de video. Wat dat betreft plaatst Google de laatste tijd vaker geanimeerde doodles. Dit begon in januari met een doodle vanwege de geboortedag van Isaac Newton en recent werden er nog geanimeerde doodles geplaatst vanwege Independence Day en de geboortedag van Nam June Paik.

Doodle categorie: Wetenschap, technologie, uitvindingen

Lees meer over: ,