Gangnam Style op YouTube levert PSY 870.000 dollar op

De video Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse rapper PSY is sinds een aantal weken de best bekeken video op YouTube en de rapper heeft inmiddels ook al diverse andere records met het nummer gebroken. Het is de verwachting dat hij in totaal bijna 8 miljoen dollar zal verdienen dit jaar waarvan een klein gedeelte afkomstig van YouTube.

Volgens een schatting van TubeMogul zal PSY met alle advertenties die op YouTube worden getoond nog geen miljoen dollar verdienen maar een bedrag van rond de 870.000 dollar. De helft van de opbrengsten gaat naar Google. PSY en YG Entertainment verdienen niet alleen geld met de advertenties die worden getoond in de originele clip maar ook met alle advertenties die getoond worden in de parodieën geplaatst. Google detecteert video's waarin auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt gebruikt en makers kunnen er vervolgens voor kiezen om deze video's te laten verwijderen of online te laten staan en een gedeelte van de opbrengt te ontvangen. In de laatste week van september werden meer dan 33.000 video's gedetecteerd door Google waarin Gangnam Style werd gebruikt.

Het echte geld komt onder andere van iTunes wat de Zuid-Koreaanse rapper tot op heden meer dan 2,4 miljoen dollar zou hebben opgeleverd. PSY krijgt daarnaast 0,02 dollarcent voor elke keer dat het liedje in Zuid-Korea wordt afgespeeld via een streaming service, nu al goed voor meer dan 61.000 dollar volgens TubeMogul. Verkopen van CD's hebben 50.000 dollar opgeleverd. Buiten alles om is de familie van de rapper voor 30 procent eigenaar van een bedrijf dat apparatuur maakt voor bedrijven die computerchips producten, het bedrijf profiteert ook van het succes van PSY. Sinds Gangnam Style uit is gebracht is het aandeel DI Corp verdubbeld. Als laatste zouden diverse reclames waaraan PSY heeft meegewerkt inmiddels rond de de 4,6 miljoen dollar hebben opgeleverd.

Android

Overigens voor de echte fans is er nu ook een officiële Gangnam Style live wallpaper voor Android uitgebracht, inclusief Gangnam-style ringtone en de populaire lift-scene. Door te dubbelklikken op de liftdeuren op je mobiel, openen de deuren en zie je een stukje uit de liftscene. Wanneer je een bericht binnenkrijgt dan wordt dat ook in typische gangnam-style kenbaar gemaakt. Af en toe worden ook nieuwe berichten van PSY op Twitter getoond. Gratis is de applicatie niet, downloaden van de applicatie kan voor de prijs van 1,79 euro.

Lees meer over: