Frustratie en bewondering overheerst rond Google+

Nederland heeft het nieuwe sociale netwerk van Google overwegend positief ontvangen. Dat blijkt uit een sentimentanalyse van social media monitoringsbureau Buzzcapture.

Het nieuwe sociale netwerk wordt positief ontvangen in 23% van de uitingen, een minderheid van de uitingen (16%) had een negatieve teneur. Buzzcapture heeft van 28 juni tot en met 7 juli 2011 de sentimenten in berichtgeving op social media en op het web - bijna 25.000 online uitingen - rondom de lancering geanalyseerd. Het buzzvolume over Google vertoonde vlak na de lancering van Google+ een stijging van liefst 230 procent.

Frustratie en bewondering

“De strategie van Google om een beperkt aantal uitnodigingen voor Google+ ter beschikking te stellen heeft weliswaar tot veel extra exposure geleid, maar de keerzijde is dat er weinig te beleven is voor de eerste gebruikers”, aldus Alex van Leeuwen, directeur van Buzzcapture. “De discussies in de sociale media worden gekenmerkt door een mengeling van frustratie en bewondering voor Google+.

Frustratie over de lanceringsstrategie en het gebrek aan activiteit in het netwerk; bewondering voor het design en enkele vernieuwende features, zoals Circles en Hangouts, die beter uitgewerkt lijken dan bij de (beoogde) concurrent Facebook.”

Google vs. Facebook

Opvallend is ook de focus op de titanenstrijd “Google vs. Facebook” in de sociale media. Facebook wordt in ruim 15 procent van de uitingen genoemd in combinatie met Google+, terwijl Hyves in 1.212 uitingen over Google+ voorkomt. Het nieuwe sociale netwerk wordt gezien als de grootste bedreiging voor Facebook en ook denkt men dat Google+ een geduchte concurrent is voor andere sociale media platformen, zoals Twitter en Linkedin.

Uitnodiging

Logischerwijs is ‘invite’ - uitnodiging - de meest besproken term. De vraag en aanbod van invites vindt voornamelijk plaats op Twitter. De vraag naar invites is zo groot dat er wordt gesproken over het aanbieden van invites via eBay en uitnodigingen worden verloot in ruil voor volgers op Twitters of Likes op Facebook fanpages.

Download

Het volledige rapport is hier (PDF) te downloaden.

Meer over de introductie van Google+ lees je hier. Een overzicht van alle berichten in de afgelopen dagen over het sociale netwerk bekijk je hier.

Lees meer over: ,