Frank Zamboni op homepage Google, speel met een ijsdweilmachine

Frank Zamboni

Google pakt op woensdag uit op de homepage van de zoekmachine met een nieuw interactief logo. Het logo staat in het teken van Frank Zamboni, geboren op 16 januari 1901 in de plaats Eureka in de Amerikaanse staat Utah. De Italiaanse ouders van Zamboni kochten al snel na zijn geboorte een huis in Lava Hot Springs in Idaho en in 1920 verhuisde hij met zijn ouders naar Los Angeles waar zijn broer een autogarage had.

Zamboni werd uiteindelijk degene die in 1949 de ijsdweilmachine uitvond, een voertuig voor het onderhoud van ijsbanen. Omdat schaatsbanen en ijsvloeren (bestemd voor ijshockey, langebaanschaatsen en kunstrijden) slijten en beschadigd raken zijn deze ijsdweilmachines bijzonder handig. Bij gebruik komen er gaten, scheuren en sleuven in het ijs en ook wordt het ijs dof, vuil en stroef. Voordat de ijsdweilmachine werd uitgevonden ging het bijwerken en herstellen van schaatsbanen en ijsvloeren geheel met de hand wat uiteraard bijzonder veel werk was. Een dweilmachine schraapt eerst een laagje ijs van de baan en sproeit er dan een dun laagje warm water op. Dit vloeit direct in alle oneffenheden en levert een spiegelgladde en schone ijsbaan op. De machine komt het ijs op in de pauze van wedstrijden en gemiddeld duurt een dweilpauze een kwartier.

Speel met de ijsdweilmachine van Frank Zamboni

Google heeft vandaag in het logo de ijsdweilmachine gebruikt om een aantal spellen te maken, het logo werkt helaas niet in Internet Explorer 7 en 8 maar wel in Internet Explorer 9 en 10, en de andere bekende browsers zoals Google Chrome, Firefox, Opera en Safari.

Je start het spel door op de 'Play' knop te klikken en dan zie je een ijsbaan in beeld waarom een jongen aan het schaatsen is. Het is dan de bedoeling dat je vervolgens met de dweilmachine het ijs gaat bijwerken en herstellen. Dit doe je met de pijltjestoetsen op je toetsenbord. Het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk klaar bent met het herstellen van de baan, rechtsonder zie je hoeveel benzine je nog hebt en in het midden de punten.

Zodra je dit een aantal keer hebt gedaan dan kom je terecht op een ijshockeybaan. Hier wordt eerst een korte ijshockeywedstrijd gespeeld en daarna is het opnieuw de bedoeling dat je de baan gaat bijwerken met de machine. Zorg dat terwijl je bezig bent met de machine de jerrycans pakt om je tank bij te vullen en pas op voor de bananenschillen, zorg dat je zo rustig mogelijk over deze schillen gaat zodat je niet de halve baan over vliegt. Verder zijn er ijsjes en koffiepotten en andere levels die gespeeld kunnen worden.

Zodra de benzine op is dan ben je af en kun je opnieuw het spel spelen of het aantal gehaalde punten delen op Google+. De laatste keer dat Google spellen op de homepage plaatste was vanwege de Olympische Spelen afgelopen jaar en ook toen was het mogelijk om het aantal behaalde punten te delen op het eigen sociale netwerk. Overigens zodra je af bent dan zie je ook een stuur in beeld, klik op het stuur om even te claxonneren.

Een video van de doodle met de ijsdweilmachine van Frank Zamboni hieronder. Andere Doodles vanwege verjaardagen van wetenschappers, onderzoekers, etc. bekijk je hier. Alle logo's geplaatst door Google sinds 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's.

Lees meer over: ,