François Truffaut geëerd door Google met logo

Google Doodle:

Doodle categorie: Verjaardagen: Filmregisseurs en acteurs

Google eert op maandag op diverse homepages van de zoekmachine de geboortedag van de Franse filmregisseur François Truffaut. François Truffaut werd geboren op 6 februari 1932 in Parijs en hij zou dus op maandag precies 80 jaar zijn geworden.

Nouvelle Vague

Hij stond samen met Jean-Luc Godard, Alain Resnais, Eric Rohmer aan de wieg van de Nouvelle Vague, een vernieuwende filmstijl die rond 1959 ontstond. In 1954 maakte hij zijn eerste korte film en in 1959 maakte hij zijn eerste langspeelfilm. Dit was de dramafilm Les Quatre Cents Coups die onmiddellijk succes had en internationaal de deur opende voor de Nouvelle Vague. Later scoorde Truffaut met de films Jules et Jim, L'Enfant sauvage en Le Dernier Métro. De laatstgenoemde film won in 1981 een Oscar voor beste film.

Hij speelde verder nog mee als acteur in de film Close Encounters of the Third Kind van Steven Spielberg en hij schreef een boek over Alfred Hitchcock, zijn grote voorbeeld.

30 films

Op 21 oktober 1984 overleed Truffaut in Neuilly-sur-Seine, een dure voorstad van Parijs. Truffaut had als doel om in totaal 30 films te maken en dan met pensioen te gaan en boeken te gaan schrijven. Op het moment dat hij overleed had hij 25 films gemaakt.

Kopie

Het logo is op een eenvoudige manier geanimeerd, een video van het logo zie je hieronder. Een werkende kopie van de doodle is te vinden op deze pagina.

Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je hier in het overzicht: Google Doodles

Lees meer over: ,