Fijne Moederdag gewenst door Google en YouTube met logo’s

Google Doodle:

Zoals verwacht staat Google vandaag in het teken van Moederdag. Traditiegetrouw plaatst Google al sinds het jaar 2000 een logo op de homepage van de zoekmachine vanwege deze dag net zoals dit gebruikelijk is voor vaderdag, het verschil dit keer is echter dat de zoekmachine voor het eerst een geanimeerd logo heeft geplaatst vanwege Moederdag.

Kopie en andere logo's

Te zien is hoe twee kinderen, de twee letters O binnenkomen en in de armen van hun moeder, de letter G springen en bloemen cadeau geven. Aan de doodle is de zoekopdracht 'Fijne moederdag' gekoppeld. Een werkende kopie van de doodle van vandaag is hier te bekijken evenals alle andere logo's van de afgelopen jaren.

Moederdag

Moederdag bestaat al een behoorlijke tijd. In 1870 begon rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia in de Verenigde Staten een grote publiciteitscampagne voor Moederdag maar het echte succes kwam pas nadat Anna Marie Jarvis in 1907 de dag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders. Zij was degene die in 1908 de eerste Moederdag organiseerde met name om haar eigen moeder Ann Reeves Jarvis te herdenken die in de Amerikaanse Burgeroorlog zogenaamde Mother's Day Work Clubs organiseerde om voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders te zorgen.

Het duurde tot het jaar 1914 toen Woodrow Wilson, toenmalig president van de Verenigde Staten besloot dat voortaan elk jaar elke tweede zondag in mei Moederdag zou zijn, een nationale feestdag. Sinds dat deze beslissing genomen werd heeft deze dag zich over de rest van de westerse wereld verspreid, in Nederland begon deze traditie in 1925.

Hoewel in Nederland Moederdag altijd valt op de tweede zondag in mei is dat niet in alle landen het geval. Zo werd eerder dit jaar al Moederdag gevierd in diverse andere landen waaronder in het Verenigd Koninkrijk waar deze dag een christelijke feestdag is. Op de homepages van de zoekmachine in deze landen werd een ander logo geplaatst.

YouTube

Het is tevens vandaag voor het eerst dat ook videowebsite YouTube aandacht schenkt aan deze dag middels een aangepast logo, of eigenlijk Yoodle genoemd. Op de website is het onderstaande te zien. In het verleden plaatste ook sociaal netwerk Orkut, ook eigendom van Google, speciale logo's maar dit is dit jaar net als afgelopen jaar niet het geval.

Google Doodle:

Andere zoekmachines

Naast Google en YouTube besteden de andere zoekmachines wel aandacht aan Moederdag. Zo heeft de zoekmachine van Microsoft een korte video waarin vossen zijn te zien geplaatst op de homepage. Ook logo"s van Baidu, Sogou Yahoo, Dogpile en ASK.

Bing

Yahoo (Flash)

Baidu

Sogou

ASK

Dogpile

Lees meer over: , ,