Fijne feestdagen Google Doodle voor Tweede Kerstdag

Fijne feestdagen

Vandaag op tweede kerstdag is op de homepage van Google het derde en tevens laatste logo vanwege de feestdagen te zien. In dezelfde stijl als het logo van gisteren en het logo van eergisteren staat dit keer een klein huisje centraal op een landschap met sneeuw en sterren op de achtergrond. Uit de schoorsteen van het kleine huisje komt rook en aan de linkerkant is te zien dat er licht brand. In het logo geplaatst afgelopen dinsdag waren twee kinderen te zien in een slee voortgetrokken door een paard en gisteren was er een grote stad te zien met auto's, een bus, een kerstboom en kerstverlichting op de gebouwen.

Fijne feestdagen

Zoals eerder aangegeven spreekt Google over het algemeen nooit over Kerst betreffende de logo's geplaatst tegen het einde van het jaar maar gaat het altijd over fijne feestdagen.

Jaarlijks zijn er altijd een aantal gebruikers van de zoekmachine die over dit punt vallen en ook dit jaar is dit weer het geval. Deze gebruikers zouden liever zien dat Google de tekst Merry Christmas gebruikt, het is een discussie die elk jaar weer met name in de Verenigde Staten speelt. Sowieso geven veel Amerikanen de voorkeur aan het wensen van Merry Christmas aan elkaar in plaats van Happy Holidays zo bleek uit een recent onderzoek.

Wel heeft Google besloten om in de Verenigde Staten de alternatieve tekst van het logo aan te passen. Deze tekst is te zien zodra je met de muis op het logo gaat staan. Waar hier eerst nog de tekst Happy Holidays from Google! stond staat er nu de tekst Tis the season!. In Nederland is net als voorgaande jaren de tekst Fijne Feestdagen van Google! te zien. Het volledige overzicht met alle doodles geplaatst door Google voor de Kerst bekijk je hier.

Tweede Kerstdag

Google plaatst al speciale logo's op de homepage vanwege de feestdagen sinds 1998 maar het is vrij uitzonderlijk dat Google op tweede kerstdag ook een logo op de homepage plaatst, dit gebeurde tot op heden slechts één keer eerder en dit was in het jaar 2003.

Dat Google eerder geen logo's plaatste op tweede kerstdag kwam waarschijnlijk omdat in een groot aantal landen waaronder in de Verenigde Staten tweede kerstdag niet bestaat.

In een groot aantal Europese landen is tweede kerstdag een officiële feestdag, in landen van het Gemenebest wordt tweede kerstdag vaak Boxing Day genoemd. Dit komt omdat traditioneel op deze dag de kerstkist geopend wordt, vroeger konden mensen in deze kist een cadeau voor de armen stoppen. Op deze dag werden ook veel vossenjachten gehouden maar tegenwoordig is deze dag belangrijk voor andere sporten zoals voetbal.

Hier in Nederland zijn er geen voetbalwedstrijden op tweede kerstdag maar traditioneel wordt er bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk wel een speelronde afgewerkt deze dag.

Tweede Kerstdag wordt verder gevierd in de landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk, Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Lees meer over: , ,