Fietsroutes Google Maps nu ook in Nederland

In de Verenigde Staten al beschikbaar sinds maart 2010 maar nu ook in Nederland en België, het kunnen plannen van fietsroutes in Google Maps. Dit is te doen door simpelweg een routebeschrijving te maken zoals je dit normaal ook zou doen en vervolgens bovenaan op het icoon met de fiets te klikken direct naast het icoon met de voetganger. Google zal dan vervolgens automatisch de juiste route berekenen zoals hieronder in de screenshot is te zien, een tochtje van Amsterdam naar Maastricht die 13 uur duurt.

Overigens als je een routebeschrijving gaat maken wordt er nog wel even aangegeven door Google, 'Routebeschrijvingen voor de fiets bevinden zich in de bètafase'.

Aanvullend op het maken van een routebeschrijving kan een informatielaag geactiveerd worden door rechtsboven onder Satelliet of Kaart op het kleine pijltje te gaan staan met de muis en dan te kiezen voor 'Fietsen'. Fietsroutes, Fietspaden en Fietsvriendelijke wegen worden dan direct in het groen aangegeven op de kaart zoals hieronder in de screenshot.

Om de beste routes aan te bevelen, werkt Google samen met gemeenten, zoals Den Haag en Amsterdam, en andere kaartleveranciers, zoals Andes. Er zijn nu honderden kilometers aan fietsroutes beschikbaar die direct op de kaart worden aangegeven. Daarnaast heeft Google data van fietsstroken en aanbevolen routes voor de meeste steden in Nederland. Fietsers kunnen er echter ook voor kiezen zelf de beste route uit te stippelen met Google Map Maker en zelf de kaarten van Google Maps bewerken.

Fietsroutes in Google Maps zijn overigens ook beschikbaar gekomen in Australië, Oostenrijk, Finland, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland en als laatste het Verenigd Koninkrijk.

Lees meer over: ,