Facebook start samenwerking met Yandex

Facebook start samenwerking met Yandex

De Russische zoekmachine Yandex is een samenwerking gestart met Facebook. Yandex krijgt dankzij de samenwerking toegang tot de publieke data van het sociale netwerk.

De zoekmachine kan zodoende zoeken naar alle gebruikers en pagina's van bedrijven op Facebook en alle publiekelijk beschikbare berichten die zijn geplaatst op het sociale netwerk door gebruikers in Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan en Turkije. Ook horen alle reacties die zijn geplaatst bij deze publiekelijk beschikbare berichten hier nog bij.

Yandex benadrukt dat alles geplaatst door gebruikers op Facebook gemarkeerd als privé uiteraard niet terecht zal gaan komen bij de zoekmachine. Het was al wel langer zo dat publiekelijk beschikbare berichten van gebruikers in Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan en Turkije beschikbaar waren in het bloggedeelte van de zoekmachine.

In Rusland is Yandex al jaren marktleider met meer dan 60 procent marktaandeel. Wat betreft sociale netwerken moet Facebook in Rusland Vkontakte voor zich dulden. In 2012 begon de Russische zoekmachine al een vergelijkbare samenwerking met Twitter.

Lees meer over: ,