Facebook presenteert eerste Global Government Requests Report

Facebook logo Facebook heeft het eerste Global Government Requests Report gepresenteerd. In het rapport zijn alle overheidsaanvragen van de eerste zes maanden van 2013 opgenomen. Opgenomen in het rapport is welke landen data hebben opgevraagd over Facebook gebruikers, het aantal data-aanvragen van die genoemde landen, het aantal gebruikers waarover data is opgevraagd en het percentage waarin Facebook aan deze aanvragen gehoor heeft gegeven. Het sociale netwerk zegt het volgende over het nieuwe rapport:

Bij Facebook vinden we dat overheden een grote verantwoordelijk hebben om mensen te beschermen. Dit moet echter wel op een transparante manier gebeuren. Transparantie en publieke veiligheid sluiten elkaar niet uit. Facebook brengt dit rapport uit om er zeker van te zijn dat de gebruikers de aard en de omvang van deze aanvragen begrijpen. Ook willen we wijzen op de strikte regels en processen die we inzetten bij het in behandeling nemen van deze aanvragen. We onderwerpen iedere aanvraag zeer nauwkeurig aan onze eigen voorwaarden en aan de wetten, en verwachten voor ieder verzoek een uitgebreide beschrijving van de wettelijke en feitelijke grondslag van het verzoek.

We vechten veel van deze verzoeken aan, weigeren wanneer we op wettelijke onregelmatigheden stuiten en vragen om meer informatie als een verzoek vaag of te breed is. Als we genoodzaakt zijn om te voldoen aan een verzoek delen we vaak alleen de meest basale informatie, zoals de naam. Meer informatie over onze aanpak van overheidsverzoeken kun je vinden op https://www.facebook.com/safety/groups/law/guidelines/.

We hopen dat dit rapport van nut kan zijn in het huidige debat over de overheidsverzoeken in officiƫle onderzoeken. We zullen blijven pleiten voor meer transparantie rondom de verzoeken en zullen informatie over deze verzoeken blijven delen.

Het Global Government Requests Report kan hier worden bekeken. Te zien is dat de Nederlandse overheid 15 keer heeft gevraagd om data van gebruikers van Facebook.

Lees meer over: