Facebook: Na overlijden kiezen tussen herdenken of verwijderen

Sinds vorig jaar kent Hyves de 'In Memoriam status' om van een profiel van een overleden Hyver een online gedenksteen te maken. Naast Hyves heeft ook Facebook uiteraard een vergelijkbare mogelijkheid om na het overlijden van een dierbaar persoon die actief was op Facebook iets met het betreffende profiel te doen.

Herdenkingsstatus

Het sociale netwerk kent een aantal mogelijkheden voor nabestaanden. Omdat vaak toch de wens bestaat om het profiel van een overleden persoon te laten bestaan is er als eerste de mogelijkheid om een profiel een herdenkingsstatus te geven. Het formulier om dit aan te vragen is hier te vinden. Op de pagina moet de volledige naam worden aangegeven, e-mailadressen, het adres van het profiel en de relatie met de persoon. Tevens moet een bewijs van overlijden worden ingevoerd zoals een overlijdensbericht.

Nadat de herdenkingsstatus is ingeschakeld zal Facebook tevens het account beveiligen, inloggegevens van het account zullen niet worden verstrekt door het sociale netwerk.

Verwijderen

Naast het aanvragen van een herdenkingsstatus is er ook de mogelijkheid om een verzoek in te dienen om het betreffende account te verwijderen, het formulier om dit aan te vragen is hier te vinden. Hier moet eveneens de nodige gegevens worden ingevoerd waaronder de relatie met de persoon en er moet een overlijdensakte, geboortebewijs van de overledene of juridisch bewijs van bevoegdheid worden geĆ¼pload. Dit laatste is uiteraard nodig om te verifiĆ«ren direct familielid of de executeur bent. Dit formulier kan eventueel ook gebruikt worden om vragen te stellen of speciale verzoeken in te dienen.

Lees meer over: