Facebook: Messenger, Pagina’s en groepen plus andere updates

Naast recent de uitrol van de aangepaste layout voor de timeline in Nieuw-Zeeland en de aankondiging van een nieuwe zoekfunctie zijn er recent nog een aantal kleine wijzigingen doorgevoerd door Facebook. Een aantal van deze recente wijzigingen hieronder uitgelicht.

Facebook Messenger

Als eerste Facebook Messenger. Begin deze maand introduceerde het sociale netwerk een nieuwe versie van de applicatie voor de iPhone en van de applicatie voor Android. Nieuw in deze versies was de toevoeging van het kunnen opnemen van gesproken berichten. Op dat moment werd er specifiek voor gebruikers in Canada nog een extra feature toegevoegd aan de applicatie voor de iPhone en dat was het gratis kunnen bellen (VoIP) van andere gebruikers. Het experiment is goed verlopen en daarom heeft Facebook deze feature nu verder uitgerold naar alle gebruikers in de Verenigde Staten, het is nog niet duidelijk of het sociale netwerk deze feature uit zal gaan rollen naar andere landen.

facebook_messenger_vs_bellen

Pagina's en groepen

Het is op dit moment nog zo dat alleen gebruikers nieuwe groepen kunnen aanmaken en beheren maar er zijn enkele aanwijzingen gevonden door ontwikkelaar Tom Waddington waaruit lijkt te blijken dat binnenkort pagina's groepen kunnen aanmaken. De gevonden functionaliteit wijst hier wel op maar werkt op het moment van schrijven nog niet. Pagina's op Google+ kunnen op dit moment bijvoorbeeld wel groepen aanmaken (Communities).

facebook_groepen_paginas

Verjaardagen

De manier waarop verjaardagen worden getoond is gewijzigd door Facebook voor gebruikers in de Verenigde Staten. Dit heeft alles te maken met Facebook Gifts, momenteel alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Rechtsboven het nieuwsoverzicht staat er nu bijvoorbeeld onder elke verjaardag een link om makkelijk een cadeau te kopen voor diegene, het klikken op de link toont een aantal suggesties. Op deze manier wil het sociale netwerk het nieuwe onderdeel beter promoten onder Amerikaanse gebruikers.

facebook_gifts

Notificaties

Facebook schakelt vanaf nu automatisch notificaties uit voor groepen waarin je recent niet meer actief in bent geweest en voor vrienden waarmee je al een tijdje geen contact meer hebt gehad. Het sociale netwerk zal dan na het klikken op het icoon in de blauwe balk bovenaan om notificaties te bekijken een melding tonen dat deze notificaties zijn uitgezet, in de melding staat een link om de notificaties eventueel weer in te schakelen. Instellingen voor meldingen kunnen altijd op deze pagina van Facebook weer worden aangepast.

facebook_notificaties

Promoted Posts

Dan heeft het Facebook Marketing team deze maand een aantal berichten gestuurd naar beheerders van pagina's ter promotie van Promoted Posts. Facebook rolde afgelopen jaar deze functionaliteit uit om als beheerder van een pagina tegen betaling meer gebruikers te kunnen bereiken, sinds oktober ook beschikbaar in Nederland. Tevens om Promoted Posts te promoten toont het sociale netwerk nu op enkele pagina's bovenaan in het Administratiepanel een blok om een bericht te promoten. Een screenshot hieronder.

facebook_promoted_posts

Previews

Een kleine wijziging betreffende previews van links in het nieuwsoverzicht. Vanaf worden afbeeldingen een stuk groter getoond waardoor er tevens meer ruimte is voor een langere omschrijving. Hieronder een screenschot van een grotere preview van een externe link.

facebook_previews