Facebook introduceert nieuw berichtensysteem

Vandaag was het dan zover, de persconferentie van Facebook in San Francisco waar van te voren over werd gezegd dat het sociale netwerk een eigen maildienst zou gaan introduceren. Mark Zuckerberg, de oprichter van het sociale opende met een aantal statistieken over het berichten gedeelte van het sociale netwerk.

Mark vertelde onder andere dat er dagelijks meer dan 4 miljard berichten worden verstuurd door de 350 miljoen (van de meer dan 500 miljoen) gebruikers. Hierin zijn gewone berichten maar ook chatberichten meegenomen.

Facebook Messages

Toen kwam de daadwerkelijke aankondiging, een geheel nieuw berichtensysteem. Volgens Zuckerberg moet een modern systeem aan de volgende voorwaarden voldoen: seamless, informal, immediate, personal, simple, minimal en short.

Het betreft niet een maildienst maar e-mail is slechts een onderdeel van het systeem. Het idee is eigenlijk dat je met iemand kunt communiceren door een bericht te sturen naar diegene waarbij het niet uitmaakt welk systeem hij gebruikt zoals e-mail, chat of SMS.

Op deze manier krijg je als gebruiker berichten via het kanaal dat je zelf het prettigst vindt en zodoende hoef je dus zelf niet na te denken via welk systeem iemand anders het gemakkelijkst te bereiken is zoals chat of e-mail.

Het systeem neigt eigenlijk qua werkign meer naar chat dan naar e-mail. Zo zijn bijvoorbeeld de velden, onderwerp, CC of BCC niet aanwezig, wel is het mogelijk om berichten in een conversatie door te sturen. De filosofie is dat het zo simpel mogelijk moet zijn om een bericht te sturen naar iemand zonder alle formaliteiten bijvoorbeeld in het geval van e-mail. Zuckerberg gaf daarbij aan dat hij onlangs met een aantal studenten sprak die aangaven geen e-mail meer te gebruiken omdat dit te formeel is.

Alle berichten zullen worden bewaard in een inbox. Of berichten nu via chat, e-mail of SMS zijn verstuurd, alle berichten zijn hier terug te vinden. Alleen berichten van vrienden en hun vrienden worden getoond, mail van onbekende afzenders verdwijnt direct in de 'Other' map. Je kunt ook instellen dat berichten van onbekenden helemaal niet aankomen.

Iedereen die het wil krijgt daarbij een eigen e-mailadres van Facebook gebaseerd op je gebruikersnaam. Iemand anders kan je zodoende een e-mail sturen maar je kunt dit dus zelf ontvangen als SMS of als chatbericht. Uiteraard worden er wel advertenties getoond naast je berichten maar dit wordt niet gebaseerd op de inhoud van berichten zoals in het geval van Gmail. De advertenties werken vergelijkbaar als op de rest van het netwerk.

Het nieuwe berichtensysteem wordt in de komende maanden langzaam uitgerold voor alle gebruikers op basis van uitnodigingen. Een uitnodiging kan hier al aangevraagd worden. Zodra je een uitnodiging hebt ontvangen kan deze doorgestuurd worden naar je vrienden. Later vandaag wordt tevens de iPhone applicatie vernieuwd.

FB.com

Overigens werd ook nog even opgehelderd waarom het sociale netwerk het domein fb.com heeft aangeschaft. Dit is bedoeld voor de eigen medewerkers die vanaf nu allemaal een @fb.com gaan gebruiken.

Lees meer over: