Facebook introduceert eindelijk Hashtags

hashtag_facebook Het gerucht bestond al sinds maart dit jaar en nu is daar de officiële aankondiging, Facebook introduceert de toevoeging van hashtags. Hashtags worden tegenwoordig veel gebruikt. Oorspronkelijk werden de hashtags binnen het IRC-netwerk gebruikt en pas later echt populair gemaakt door Twitter om berichten over een specifiek onderwerp te groeperen. Inmiddels maken een hoop bekende websites waaronder Instagram, Tumblr, Pinterest en Google+ hier gebruik van en daar komt Facebook nu bij.

Facebook geeft aan dat er op het sociale netwerk tot op heden geen echte goede manier bestaat om discussies over een specifiek onderwerp naar voren te halen. Als voorbeeld noemt Facebook discussies over televisieseries, zoals rondom een recente aflevering van Game of Thrones. Er werden over de negende aflevering van het derde seizoen 1,5 miljoen berichten geplaatst op het sociale netwerk, een groot deel van de in totaal 5,2 miljoen kijkers van de betreffende aflevering. Er kan dan niet eenvoudig worden bekeken wat andere gebruikers zeggen over de show zoals dit wel kan op bijvoorbeeld Twitter.

Hashtags

Zodoende is er nu de introductie van hashtags waarmee discussies meer op de voorgrond gezet worden en er meer informatie gegeven kan worden over de context waarin het bericht geplaatst wordt. Een screenshot van een hashtag toegevoegd aan een bericht zie je hieronder, een hashtag werkt op precies dezelfde manier als op andere websites.

facebook_hashtags_large

Het klikken op de link opent een feed met berichten van andere gebruikers en pagina's over het onderwerp. Je ziet hier dan zowel berichten van gebruikers die hun bericht publiekelijk hebben gedeeld als berichten van vrienden. De privacyinstellingen blijven hierbij actief, deel je een bericht niet publiekelijk zal deze ook niet te zien zijn voor andere gebruikers. Op deze pagina met alle berichten kan tevens direct een nieuw bericht worden opgesteld. Via de zoekfunctie kan er gezocht worden naar een hashtag, het is daarnaast mogelijk om op hashtags te klikken die afkomstig zijn van andere sites zoals Instagram.

Uitrol

Facebook begint nu met de uitrol van de nieuwe feature voor alle gebruikers dus het kan goed zijn dat je op dit moment nog niet direct werkende hashtags in actie ziet in berichten. In de komende weken en maanden zal het sociale netwerk meer nieuwe features gaan introduceren om berichten eenvoudig te filteren. Zo komen er binnenkort bijvoorbeeld trending hashtags zoals die al veel langer bestaan op onder andere Twitter en Google+.

Lees meer over: ,