Facebook had wachtwoord om alle accounts te openen

Voormalig medewerker Katherine Losse van Facebook heeft haar ervaringen gedeeld met The Wall Street Journal als een van de eerste vrouwelijke medewerkers van het sociale netwerk. Toen ze aan de slag ging bij het sociale netwerk in 2005 had het bedrijf 50 medewerkers in dienst en opereerde het bedrijf vanuit een klein kantoor in Palo Alto.

Het viel haar direct op dat er maar één andere vrouw werkzaam was en dat de muren waren voorzien van graffiti. Al met al leek het meer op een studentenhuis dan kantoor. Toen ze op haar eerste werkdag binnenkwam zag ze jonge mannen in T-shirts starend naar het scherm die geschrokken leken toen ze een nieuwe vrouw zagen binnenkomen.

Master password

In het interview geeft ze ook aan dat het sociale netwerk destijds een hoofdwachtwoord gebruikte. Een van de net afgestuurde medewerkers liet Katherine zien hoe alle software precies werkte, toen ze dit eenmaal wist gaf hij aan haar het hoofdwachtwoord van Facebook waarmee ingelogd kon worden als elke gebruiker van het sociale netwerk.

Door in te loggen met dit wachtwoord kreeg een medewerker toegang tot alle berichten en gegevens van de betreffende gebruiker. Het werd haar verboden om het wachtwoord ergens op te schrijven om deze te onthouden, ze moest, net als alle andere medewerkers het wachtwoord uit haar hoofd leren. Katherine wilde eerste niet geloven dat ze zomaar het wachtwoord te horen kreeg zonder dat haar verleden verder werd nagetrokken.

Pas later werd het zo gemaakt dat iemand die wilde inloggen met dit wachtwoord zichzelf moesten identificeren als medewerker. Een jaar later kwam het wachtwoord logischerwijs geheel te vervallen en werden er andere manieren doorgevoerd om te kunnen inloggen waar nodig. Het is wel grappig om te zien hoe het er in de beginperiode aan toeging.

Katherine vertrok in 2010 bij Facebook, het volledige interview met haar lees je hier.

Lees meer over: