Facebook haalt profielen cosplay spelers offline

Cosplay is een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden. Het blijk dat Facebook nu profielen van een aantal cosplay spelers offline heeft gehaald zonder dat de betreffende gebruikers hierover van te voren zijn ingelicht door het netwerk.

Diverse gebruikers met 'cosplay' verwerkt in hun naam werden 's ochtends wakker en constateerden tot hun grote schrik dat hun accounts niet langer bestonden. Iggy Tissera, een van de getroffen gebruikers zegt dat hij op geen enkele manier een waarschuwing heeft ontvangen van Facebook over het feit dat de regels werden overtreden. Hij geeft wel aan dat hij wist dat het niet was toegestaan om een alias te gebruiken als naam.

Wat Tissera deed was twee profielen aanhouden op het sociale netwerk, een profiel voor zijn persoonlijke leven en een apart profiel voor zijn hobby. Hij schat dat hij ongeveer 3000 vrienden had op het profiel dat offline is gehaald waarvan een aantal andere cosplay spelers met wie hij veel contact had. Behalve de naam overtrad hij verder geen regels, hij koos voor deze oplossing omdat een profiel nu eenmaal persoonlijker is dan een pagina.

Facebook wilde verder niet reageren op deze situatie maar gaf wel aan dat accounts die de regels overtreden, inclusief profielen met een valse naam het risico tot verwijdering lopen. Een kleine waarschuwing vooraf was misschien wel op zijn plaats geweest.

Lees meer over: