Facebook bestaat vandaag 9 jaar

Facebook Logo Facebook is vandaag jarig, het sociale netwerk werd vandaag precies 9 jaar geleden gelanceerd. Mark Zuckerberg studeerde nog aan de Harvard-universiteit in Cambridge en hij ontwikkelde hier binnen een week de eerste versie van de website. De huidige CEO lanceerde thefacebook.com op woensdagmiddag 4 februari en binnen een week had de website al 650 aanmeldingen, iets waar Mark Zuckerberg dik tevreden mee was.

Facemash.com

Het idee achter de website was om zijn eigen reputatie op de universiteit te herstellen, eerder maakte Zuckerberg als tweedejaarsstudent namelijk samen met de studenten Andrew McCollum, Chris Hughes en Dustin Moskovitz de website Facemash.com. Dit was een website waarop twee foto's van studenten naast elkaar werden getoond en bezoekers konden dan aangeven wie ze het leukste vonden (hot or not). Mark Zuckerberg had echter geen toestemming om deze foto's te gebruiken en enkele dagen na lancering werd de website op last van de universiteit offline gehaald en werd Mark Zuckerberg aangeklaagd.

De eerste versie van het sociale netwerk was simpel en hier kon je een eigen profiel aanmaken, vrienden opzoeken, etc. Aanvankelijk was TheFacebook alleen beschikbaar voor studenten van de universiteit maar later werden ook studenten van andere universiteiten toegelaten, in september 2006 werd het sociale netwerk voor iedereen toegankelijk gemaakt. In de tussentijd in 2005 werd facebook.com voor een bedrag van 200.000 dollar overgenomen en kwam het stukje 'the' in de naam definitief te vervallen.

Qua leden ging het vanaf het begin eigenlijk al vrij snel. Zo had TheFacebook in december 2004 al 1 miljoen leden en een jaar later was dit aantal al gegroeid naar 5,5 miljoen. In december 2006 had het sociale netwerk 12 miljoen leden en augustus 2008 was dit gestegen naar 100 miljoen leden. In de afgelopen vijf jaar is het pas echt snel gegaan qua ledengroei en sinds afgelopen jaar heeft het sociale netwerk meer dan 1 miljard leden.

Tegenwoordig is Facebook niet meer weg te denken en is de website een stuk uitgebreider dan de originele versie. Afgelopen jaar was het grote moment dat Facebook naar de beurs ging, dit gebeurde op 18 mei. Mark Zuckerberg drukte voor het hoofdkantoor in Menlo Park op de knop van de openingsbel van de Nasdaq. De start verliep wat moeizaam maar het aandeel kwam even boven de 40 dollar uit, echter vanaf dat moment raakte het aandeel in een vrije val met een dieptepunt van minder dan 20 dollar per aandeel. Inmiddels is het aandeel weer iets gestegen en ligt de prijs rond de 30 dollar.

Lees meer over: