Facebook bestaat 10 jaar, lanceert ‘A Look Back’

Facebook bestaat 10 jaar, lanceert ‘A Look Back’

Het is vandaag precies tien jaar geleden dat Mark Zuckerberg officieel in zijn studentenkamer op Harvard University in Cambridge Facebook lanceerde. Facebook werd aanvankelijk gelanceerd als thefacebook.com en binnen een week had de website al 650 aanmeldingen. De oprichter was op dat moment bijzonder tevreden met deze 650 aanmeldingen en zal waarschijnlijk niet gedacht hebben dat zijn creatie zou gaan uitgroeien tot het grootste sociale netwerk ter wereld met meer dan 1,2 miljard actieve gebruikers.

Tot nu is het een ongelooflijke ontdekkingstocht geweest en ik ben dankbaar dat ik hier onderdeel van ben gewest. Het is geweldig om te zien hoe mensen Facebook gebruiken om gemeenschappen op te richten en elkaar te helpen op uiteenlopende manieren. In het komende decennium hebben wij de mogelijkheid en verantwoordelijkheid om iedereen te verbinden en om de gemeenschap zo goed als we kunnen te dienen, aldus de CEO

Met thefacebook.com wilde Mark Zuckerberg zijn eigen reputatie op de universiteit graag herstellen want eerder maakte hij samen met een aantal andere studenten de website facemash.com. Dit was een website waarop twee foto's van studenten naast elkaar werden getoond en bezoekers konden vervolgens aangeven op de website wie ze het leukste vonden (hot or not). Het probleem was echter dat Mark Zuckerberg geen toestemming had om deze foto's van de studenten te gebruiken en enkele dagen na de lancering werd facemash.com op last van de universiteit offline gehaald en werd Zuckerberg aangeklaagd.

Aanvankelijk was TheFacebook alleen beschikbaar voor studenten van de universiteit maar later werden ook studenten van andere universiteiten toegelaten tot het sociale netwerk, het was pas in september 2006 dat het sociale netwerk voor iedereen toegankelijk werd gemaakt. In de tussentijd werd in 2005 het domein facebook.com voor een bedrag van 200.000 dollar overgenomen en hiermee kwam het stukje 'the' in de naam te vervallen.

A Look Back

Speciaal voor de tiende verjaardag komt Facebook met 'A Look Back' waarvan hieronder een screenshot. Dit is een klein gebaar van het sociale netwerk om de meer dan 1 miljard gebruikers te bedanken. Met A Look Back kun je als gebruiker een gepersonaliseerde video of fotocollectie bekijken met de grootste momenten uit je eigen tijd op Facebook.

A Look Back is te vinden op www.facebook.com/lookback.

facebook_a_look_back

Lees meer over: