Face Unlock uitgebreid met Liveness check in Android Jelly Bean

In versie 4.0 van Android kwam Google met een nieuwe feature genaamd Face Unlock. Met deze feature kun je als eigenaar van een telefoon zonder wachtwoord of pincode de telefoon ontgrendelen met behulp van gezichtsherkenning.

Een leuke toevoeging echter bleek vorig jaar al snel dat dit niet geheel veilig was gezien het gegeven dat de telefoon ook te ontgrendelen was door simpelweg een foto van de eigenaar van het toestel voor de camera te houden. Op dat moment benadrukte Google dan ook dat het gebruik van een pin of wachtwoord nog een stuk veiliger zou zijn.

Liveness check

Met de nieuwste versie van Android genaamd Jelly Bean, vorige maand gepresenteerd, is geprobeerd dit probleem op te lossen middels een functie genaamd liveness check.

Als deze functie is geactiveerd dan is het vereist om eerst met je ogen te knipperen om het toestel te kunnen ontgrendelen, op deze manier bewijs je dan dat je geen foto bent maar een echt persoon. In het geval dat er niet wordt geknipperd met de ogen zal ontgrendelen niet lukken en zal er alsnog een pin of een wachtwoord moeten worden ingevoerd.

Uit een eerste test van technobuffalo.com blijkt al wel dat de feature eventueel te misleiden is middels een video, echter is de kans dat iemand die je telefoon zou stelen ook over een video zou beschikken waarop je knippert met je ogen wel zeer klein.

Lees meer over: ,