Extensies installeren Chrome niet meer mogelijk zonder toestemming

Google ChromeIn versie 25 van Google Chrome zal een einde worden gemaakt aan het stilletjes kunnen installeren van extensies door derden. Tot op heden konden ontwikkelaars bijvoorbeeld direct extensies toevoegen aan de browser op het moment dat er software werd geïnstalleerd, dit doet bijvoorbeeld Skype van Microsoft tijdens de installatie. In dat geval wordt een extensie zonder toestemming van de gebruiker toegevoegd aan de browser.

Google geeft aan dat het belangrijk is voor gebruikers om te weten welke extensies zij allemaal hebben geïnstalleerd omdat deze onder andere invloed kunnen hebben op het functioneren van de browser evenals de prestaties. Veel gebruikers installeren normaal gesproken extensies via de Chrome Web Store maar zoals aangegeven worden ook vaak extensies toegevoegd aan de browser tegelijk met het installeren van bepaalde software.

De feature was oorspronkelijk bedacht om gebruikers de keuze te geven tijdens de installatie van software om een extensie toe te voegen aan Google Chrome echter in de praktijk blijkt dat hier flink misbruik van wordt gemaakt door derden die extensies installeren zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte wordt gesteld. Daarom wordt hier nu een einde aan gemaakt en zal het vanaf versie 25 van Google Chrome zo zijn dat zodra een programma een extensie toevoegt aan de browser deze automatisch wordt uitgeschakeld. Als gebruiker zul je dan dus handmatig de extensie moeten activeren.

google_chrome_extensies_2

Alle extensies die al zijn geïnstalleerd door programma's zullen ook worden uitgeschakeld, de browser zal per extensie een melding tonen waarmee je als gebruiker de extensie weer kunt activeren. Google geeft aan dat ontwikkelaars het beste gebruikers kunnen vragen om naar hun site te gaan en via deze weg een extensie te laten installeren.

google_chrome_extensies_1

Lees meer over: , ,