Eugène Viollet-le-Duc op homepage Google

Eugène Viollet-le-Duc op homepage Google

Op maandag is er op diverse homepages van Google een logo te zien vanwege de geboortedag van de architect en architectuurtheoreticus Eugène Viollet-le-Duc. Eugène Viollet-le-Duc werd geboren op 27 januari 1814 in Parijs en hij werd met name bekend vanwege de vele restauraties van middeleeuwse gebouwen. Dit waren met name kerken die tijdens de beeldenstorm en de Franse Revolutie vernietigd of beschadigd waren. Eugène Viollet-le-Duc wordt gezien als een belangrijke figuur ten tijde van de neogotiek.

Sainte-Chapelle, de Notre-Dame

Viollet-le-Duc wordt verder gezien als een voorloper van de moderne architectuur, hij was een van de eersten die staal ging gebruiken. Tevens was hij een voorstander van het principe dat de vorm uit de functie moest voorkomen en hiermee is hij één van de grondleggers van het rationalisme. Hij restaureerde diverse bekende gebouwen zoals bijvoorbeeld de Sainte-Chapelle, een kapel op het Île de la Cité in Parijs. De restauratie van de kapel vond onder leiding van Eugène Viollet-le-Duc plaats tussen 1841 en 1867.

Ook was Viollet-le-Duc betrokken bij de restauratie van de Notre-Dame, een kathedraal te vinden in het centrum Parijs. De restauratie van de kathedraal om de beschadigingen van de Franse Revolutie te herstellen begon in 1845 en duurde maar liefst 23 jaar. Onder andere besloot hij om de deels vernielde koningsbeelden te vervangen door zelfontworpen beelden en ook zorgde hij voor een nieuwe vieringtoren op het dak van de kathedraal.

De citadel van Carcassonne

De citadel van Carcassonne gelegen op de rechteroever van de rivier de Aude werd ook gerestaureerd door Eugène Viollet-le-Duc. Het is juist dit gebouw dat vandaag is gebruikt door Google in het geplaatste logo, een foto van de citadel zie je bovenaan dit bericht staan. Het betreft de grootste vesting van Europa, in de citadel bevinden zich veel historische gebouwen en het Château Comtal. De buitenmuur heeft 16 torens en de binnenmuur heeft 24 torens. Tegenwoordig wonen er nog steeds mensen in de Citadel, ongeveer 150. Verder is er in de citadel nog een school en een postkantoor aanwezig.

Eugène Viollet-le-Duc

Kasteel van Pierrefonds

Het droomproject van Eugène Viollet-le-Duc was de restauratie van het kasteel van Pierrefonds, ten noorden van Parijs tussen Villers-Cotterêts en Compiègne, in het departement l'Oise. De opdracht om aan de slag te gaan met de restauratie van het kasteel was afkomstig van keizer Napoleon III. Viollet-le-Duc zou alleen het einde van de restauratie helaas niet mee meer gaan maken, de restauratie werd pas vijf jaar na zijn dood voltooid. Het kasteel diende onder andere als uitvalsbasis voor jachtpartijen.

Sommige restauratieprojecten van Viollet-le-Duc waren nogal controversieel. Zo voegde hij vaak elementen en details toe waarvan er niet direct historisch bewijs was dat deze ooit hadden bestaan. Tegenwoordig wordt zijn restauratiemethode gezien als te vrij, te persoonlijk en te fantasierijk. Viollet-le-Duc overleed op 17 september 1879 in Lausanne.

Lees meer over: ,