Erwin Schrödinger logo van Google met Schrödingers kat

Erwin Schrödinger

Vandaag eert Google op diverse homepages van de zoekmachine wereldwijd Erwin Schrödinger met een doodle. Erwin Schrödinger werd geboren op 12 augustus 1887 in Wenen en was een Oostenrijks natuurkundige die beroemd werd door zijn bijdragen aan de kwantummechanica en de Schrödingervergelijking waar hij de Nobelprijs voor kreeg.

Erwin Schrödinger was het enige kind van Rudolf en Georgine Schrödinger. Hij kreeg privéonderwijs tot zijn elfde jaar om in het jaar 1898 te beginnen met studeren aan het in 1553 opgerichte Akademisches Gymnasium in Wenen dat tegenwoordig nog altijd bestaat. In 1906 ging hij naar de universiteit waar hij vier jaar later zijn doctoraal in de natuurkunde wist te behalen. In de periode dat hij studeerde aan de universiteit werd hij sterk beïnvloed door fysicus Friedrich Hasenöhrl die omkwam in de Eerste Wereldoorlog.

In 1914 verkreeg Schrödinger zijn habilitatie. In april 1920 trouwde hij met Annemarie Bertel die hij al voor de Eerste Wereldoorlog had ontmoet. In datzelfde jaar werd hij de assistent van Max Wien aan de universiteit van Jena en een aantal maanden later verkreeg hij de positie van buitengewoon hoogleraarschap theoretische natuurkunde in Stuttgart. In 1921 werd hij benoemd tot hoogleraar aan de universiteit van Breslau in Polen om in de herfst van dat jaar al door te reizen naar Zürich om hier te gaan werken aan de universiteit. Hij bleef zes jaar verbonden aan de universiteit van Zürich en deze periode was waarschijnlijk de productiefste periode van zijn gehele wetenschappelijke carrière.

Schrödingervergelijking

In januari 1926 publiceerde Erwin Schrödinger in de Annalen der Physik het artikel Quantisierung als Eigenwertproblem over de golfmechanica en wat tegenwoordig bekendstaat als de Schrödingervergelijking, dit is een van de beroemdste vergelijkingen uit de kwantummechanica. Hij kreeg hier in 1933 de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor.

Schrödingers kat

Kijkers van de bekende comedy The Big Bang Theory kennen waarschijnlijk wel Schrödingers kat, iets waar Erwin Schrödinger ook bekend mee werd en te zien is in het logo gemaakt door Google. Schrödingers kat is een gedachte-experiment omtrent het begrip superpositie in de kwantummechanica. Meer over het experiment lees je hier op Wikipedia, in de video hieronder de simpele uitleg door Sheldon uit The Big Bang Theory.

Erwin Schrödinger kreeg samen met zijn echtgenote Annemarie Bertel geen kinderen maar hij had wel buitenechtelijke kinderen bij tenminste drie van zijn maîtresses. Hij overleed op 73-jarige leeftijd in januari 1961 in Wenen aan de gevolgen van tuberculose.

Lees meer over: ,