Enkele details vrijgegeven door Microsoft over Windows 8.1

Microsoft heeft in een uitgebreide aankondiging meer details vrijgegeven over de aankomende update voor Windows 8. Het bedrijf zal eind volgende maand tijdens de eigen Build conferentie in San Francisco een preview gaan uitbrengen van Windows 8.1.

Diverse nieuwe features waren bekend dankzij verschillende uitgelekte versies van de update in de afgelopen maanden. Zo is er de bevestiging van een mogelijkheid om het vergrendelscherm te voorzien van een slideshow. Er kunnen foto's worden getoond die op het apparaat zijn opgeslagen en er kunnen foto's worden gebruikt die online zijn opgeslagen in SkyDrive. Tevens is er een optie toegevoegd aan het vergrendelscherm om met een ingebouwde camera foto's te maken zonder dat inloggen vereist is. Wat betreft het startscherm kan er dankzij de update een foto worden ingesteld als achtergrond.

windows_8_1_startscherm

De tegels op het startscherm kunnen zowel kleiner als groter gemaakt worden zodat je het startscherm nog beter naar eigen wens kan inrichten. Een tegel kan dan twee keer zo groot worden dan nu het geval is in Windows 8. Er kunnen meerdere applicaties tegelijk worden geselecteerd om ze vervolgens allemaal te resizen, te verwijderen of te verplaatsen. Op een tablet kan een overzicht met alle applicaties naar voren gehaald worden door te swipen, er kan gefilterd worden op basis van onder andere naam en nieuwe applicaties worden niet langer automatisch toegevoegd aan het startscherm.

Er zijn nieuwe manieren toegevoegd om meerdere applicaties tegelijkertijd op het scherm te tonen of op eventueel meerdere schermen. De zoekfunctie is in Windows 8.1 aangepast en zoekmachine Bing is geïntegreerd. Alle applicaties die standaard worden meegeleverd door Microsoft zijn bijgewerkt en er zijn zoals eerder al bleek nieuwe applicaties toegevoegd aan de Metro-interface in de vorm van een rekenmachine en een alarm. Applicaties hoeven niet langer handmatig te worden bijgewerkt maar updates worden automatisch geïnstalleerd zodra deze beschikbaar zijn. Binnen de Metro-interface zijn alle instellingen van Windows toegevoegd zodat het niet langer nodig is om naar de desktopweergave te gaan om het configuratiescherm te openen. Denk aan het wijzigen van de schermresolutie, energiebeheer, informatie opvragen over het apparaat, etc.

In Windows 8.1 zal Internet Explorer 11 standaard aanwezig zijn. Vergeleken met Internet Explorer 10 in Windows 8 zal de nieuwe versie enkele nieuwe features meebrengen en pagina's sneller laden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in te stellen dat de adresbalk altijd in beeld blijft staan. Tabbladen kunnen worden gesychroniseerd zodat deze weer op andere apparaten waar Windows 8.1 op aanwezig is geopend kunnen worden.

Als laatste is er zoals al inmiddels duidelijk was een startknop toegevoegd aan de desktopweergave. Deze opent echter niet het vertrouwde Menu Start maar het Startscherm van Windows wordt geopend na het klikken op de knop. In Windows 8 is het zo dat er op een lege ruimte geklikt moet worden om het startscherm te openen. Een nieuwe optie om rechtstreeks naar de desktopweergave op te starten zal ook worden toegevoegd. In de komende weken zal Microsoft nog meer details vrijgeven over de aankomende update.

windows_8_startknop

Lees meer over: ,