Enkele andere nieuwe features gespot in Windows Blue

windows_8_blueAfgelopen weekend lekte een testversie van Windows Blue uit op internet en gedurende de week worden er steeds meer features ontdekt in de update voor Windows 8, Windows RT en waarschijnlijk ook voor Windows Server. Het is de verwachting dat Microsoft tijdens de eigen Build conferentie in het Moscone Center in San Francisco gericht op ontwikkelaars eind juni de publieke preview van Blue zal gaan presenteren.

Al snel na het uitlekken werden er nieuwe applicaties gespot zoals een wekker, een geluidsrecorder en een Metroversie van de rekenmachine. Ook werd duidelijk dat er nieuwe opties toegevoegd gaan worden om de kleuren van het startscherm aan te passen en dat de tegels zowel kleiner en groter gemaakt kunnen worden. Een tegel kan dan twee keer zo groot worden dan nu het geval is in Windows 8. Hieronder een overzicht van enkele andere toekomstige features die in de afgelopen dagen werden gespot.

Internet Explorer 11

Met Windows Blue zal Internet Explorer 11 toegevoegd gaan worden als opvolger van Internet Explorer 10. De nieuwe versie van de browser krijgt een feature om binnen de desktopversie van de browser te kunnen bladeren tussen websites op basis van geschiedenis door te vegen, gericht dus op gebruikers met een touchscreen. Op dit moment is deze feature alleen aanwezig in Internet Explorer binnen de Metro-interface.

windows_blue_ie11_swipe

Naast de bovenstaande toevoeging is er nog een toevoeging in de vorm van een overzicht met downloads aan de Metroversie van de browser. Ook wordt er een optie toegevoegd om in de Metroversie de Do Not Track functie uit te zetten die standaard is ingeschakeld.

ie11_blue_donottrack

Een andere feature toegevoegd aan Internet Explorer werd direct met het uitlekken van Windows Blue al gespot en dit is een synchronisatiefunctie. Met de functie synchroniseer je tabbladen zoals dit al langere tijd kan in Google Chrome, zodoende open je openstaande tabbladen in de browser snel weer op een ander apparaat met Windows 8.

Afsluiten

Een andere feature gespot waarvan niet duidelijk is of deze uiteindelijk zal worden doorgevoerd met Windows Blue is "slide to shut down". Zoals te zien is in de onderstaande screenshot is dit een makkelijkere manier om Windows af te sluiten dan nu het geval is. Veel gebruikers klagen dat het afsluiten van Windows 8 te omslachtig is.

windows_blue_slide_down

Verkenner

Op dit moment ontbreekt in de Metro-interface van Windows 8 een simpele manier om door bestanden op de computer te bladeren. Er zijn wel een aantal applicaties te vinden in de Windows Store om dit probleem op te lossen, zonder deze applicaties moet er nu overgeschakeld worden naar de desktopweergave voor de Verkenner. Met Windows Blue zal er een applicatie worden toegevoegd om door bestanden te bladeren. Zoals in de screenshot hieronder is te zien staan er onderin de balk een aantal knoppen, bijvoorbeeld om een nieuwe map aan te maken, een bestand te verwijderen of details te bekijken.

windows_blue_verkenner

Updates

Een feature die op dit moment ook nog mist in de Windows Store is dat updates van applicaties automatisch worden geïnstalleerd. In Windows 8 moeten updates van applicaties handmatig worden gedownload en geïnstalleerd door de Windows Store te openen in de Metro-interface. Met Windows Blue zal er een optie worden toegevoegd om updates automatisch te installeren, dit kan eventueel ook weer worden uitgeschakeld.

windows_blue_updates_apps

Meerdere beeldschermen

Met Windows Blue komt er tevens verbeterde ondersteuning voor meerdere monitoren. In de testversie is te zien dat het mogelijk is om op het eerste beeldscherm meerdere applicaties open te hebben staan zoals Mail en Personen en tegelijk op een tweede beeldscherm de desktop. Je kunt ook vier Metroapplicaties op deze manier verdelen.

windows_blue_beeldschermen

Slideshow

Een andere feature gespot in de testversie van Windows Blue is Picture frame. Hiermee kan het vergrendelscherm worden voorzien van een slideshow van foto's. Deze foto's zijn afkomstig van de computer eventueel in combinatie met foto's afkomstig van SkyDrive. In Windows 8 is het nu alleen mogelijk om een foto te plaatsen op het vergrendelscherm .

windows_blue_picture_frame

Startscherm

Naast een feature die zal worden toegevoegd aan Internet Explorer 11 om openstaande tabbladen te synchroniseren zal er ook een feature worden toegevoegd om het startscherm van Windows te kunnen synchroniseren. Het startscherm kan zo worden meegenomen naar een andere computer door in te loggen, inclusief ingestelde kleuren. Zoals in de screenshot hieronder is te zien missen de instellingen nog wel in Blue.

windows_blue_start

Installatiekopie

Als laatste is in de uitgelekte versie van Windows Blue te zien dat de optie 'Herstellen met installatiekopie' niet langer meer aanwezig is. Windows herstellen met een bepaald systeeminstallatiekopiebestand is dus straks met Windows Blue niet meer mogelijk.

windows_blue_herstel

Lees meer over: ,