Eerste dag van de zomer 2013 gevierd door Google op homepage

Eerste dag van de zomer 2013

Vandaag begint officieel de eerste dag van de zomer en om hier aandacht aan te besteden heeft Google een geanimeerd logo op de homepage geplaatst. In het logo zijn vijf kinderen verwerkt die in het logo staan, helaas sluit het logo niet aan bij de temperatuur van vandaag maar meer bij de hoge temperaturen eerder deze week. Het logo is te zien op een groot aantal homepages van de zoekmachine zoals in Duitsland, Frankrijk, Portugal, Italiƫ, China, Japan, Polen, Oostenrijk, Taiwan en de Verenigde Staten.

Langste dag

De zomer begint officieel over twintig minuten, precies om 07:04 uur is dit moment. Het is vandaag dus ook direct de langste dag van het jaar (de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang). De langste dag is ongeveer de dag waarop de zonnewende plaatsvindt. De zonnewende is de gebeurtenis waarbij de zon, gezien vanaf de aarde, de noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. Op aarde wordt deze positie gemarkeerd door de beide keerkringen: de Kreeftskeerkring in het noorden en de Steenbokskeerkring in het zuiden. De kortste dag valt rond 22 december. Om praktische redenen begint de meteorologische zomer op 1 juni op het noordelijk halfrond en op 1 december op het zuidelijk halfrond.

Voorgaande jaren

De doodle werd ontworpen door de Duitser Christoph Niemann. Niemann is illustrator, ontwerper en schrijver van een aantal boeken waaronder een aantal kinderboeken. Google plaatst al jaren logo's vanwege de start van jaargetijden maar niet elk jaar voor elk jaargetijde. Zo werden er afgelopen jaar logo's geplaatst vanwege de start van de lente en de start van de herfst maar de start van de zomer werd overgeslagen evenals de start van de winter. Dit jaar werd juist de lente overgeslagen. Het is de tweede keer dat Google een andere ontwerper inschakelt om een logo te maken voor de start van een jaargetijde. De eerste keer was in 2011 toen de Japanse kunstenaar Takashi Murakami werd gevraagd.

Een overzicht van alle logo's geplaatst door Google in de afgelopen jaren bekijk je hier.

Lees meer over: ,