Eenvoudig complete websites downloaden

Stel dat je om welke reden dan ook een complete website wilt downloaden dan bestaan daar diverse programma's voor zowel betaald als gratis. Een van die gratis programma's waarmee je een website kunt downloaden is HTTrack Website Copier. Op de website zijn twee versies beschikbaar, een versie die je installeert en een versie die na het uitpakken van het zip-bestand direct gestart (WinHTTrack.exe) kan worden zonder installatie.

Zodra je het programma hebt gestart kun je direct beginnen met een nieuw 'project' door op Volgende te klikken. In het eerste scherm vul je dan bovenaan een Projectnaam in met daaronder de locatie waar je de website wilt gaan opslaan. Klik daarna op volgende.

In het scherm kies je de gewenste actie, in dit geval 'Download web site(s)'. In het vlak eronder vul je het adres van de website die je wilt downloaden in, eventueel kun je nog aanvullende instellingen doorlopen door op de knop 'Instellingen definiëren' te klikken. Standaard worden afbeeldingen opgeslagen, pagina's worden opgeslagen als HTML bestanden en links in de pagina's worden automatisch goed gezet zodat je ook offline door de website kunt bladeren. Het verschilt per website in hoeverre dit allemaal goed gaat.

Klik dan weer op de knop volgende en vervolgens op Voltooien. De instellingen in het laatste scherm kun je in principe laten staan zoals ze zijn tenzij je anders wenst uiteraard. Het programma zal dan beginnen met downloaden, naar gelang de grote van de website kan dit snel afgerond zijn, tenzij je Google gaat downloaden 🙂 .

Als het downloaden voltooid is vindt je de website op de eerder aangegeven locatie.