Een eerste kennismaking met Ubuntu

Gastbijdrage door Emiel Stöpler.

Het Ubuntu besturingssyteem is de meest gebruikte Linux variant. Ik kreeg een aantal jaren terug een Ubuntu installatie Cd van iemand en probeerde het uit. Je kunt met de zogenaamde Live Cd Ubuntu namelijk uitproberen zonder dat je Windows installatie wordt gewijzigd. Je doet gewoon de Cd in de drive en start de computer op om Ubuntu te draaien. Als je de computer aflsuit en de Live Cd verwijdert, start hij de volgende keer weer gewoon in Windows.

Later heb ik Ubuntu nog eens geïnstalleerd, eerst via VMWare op een virtuele machine. Destijds had het programma voor mij wat je noemt een learning curve; bijvoorbeeld de flash plugin installeren voor Opera bleek een haast onmogelijke taak. Het was wennen aan de andere mappenstructuur en de zogenaamde terminal, waar je commando's in kunt toetsen, bijvoorbeeld om programma's te installeren of te starten.

Vorig jaar heb ik Ubuntu gewoon op mijn PC geïnstalleerd. Het bleek dat, als je Windows er al op hebt staan, je via de installatie Cd Ubuntu met een zogenaamde dual boot ook naast het andere besturingssysteem kunt laten draaien. Na de installatie kom je bij het opstarten van de computer eerst in het bootmenu, de zogenaamde GRUB (GRand Unified Bootloader) en kun je kiezen in welke modus je de computer wilt laten draaien.

Momenteel heb ik Ubuntu op mijn laptop en als dual boot op mijn PC. Hier een paar eerste bevindingen. Je kunt Ubuntu hier downloaden. Hier vind je aanwijzingen om Ubuntu op Cd te branden: help.ubuntu.com/community/BurningIsoHowto

Installatie

De installatie duurt ongeveer een half uur. Zodra Ubuntu is geïnstalleerd moet je even de laatste updates downloaden door te gaan naar System > Administration > Update manager. Op mijn laptop werkte alles na installatie in een keer, dus ook de dingen als de hotkeys, waarvoor je bij Windows XP nog apart drivers voor moest downloaden.

Ook op mijn PC werkte bijna alles in een keer: de HP printer, de externe USB geluidskaart en de USB bluetooth. De Logitech Pro 5000 webcam deed het ook meteen, alleen kreeg ik deze niet aan de praat in Skype, ook niet na veelvuldig Googlen en de verschillende oplossingen uitproberen. Maar dat is een probleem van Skype, niet van Ubuntu, want in de andere programma's, bijvoorbeeld het videoprogramma Cheese, werkt het prima.

Wel had ik dat mijn CD/DVD drive na installatie wel werd herkend, maar niet wil afspelen. De voorlopige bevinding na het Ubuntu forum te hebben geraadpleegd, was dat er misschien ergens een bug in de software zat. Dat is dan meteen het nadeel van Linux: de meeste hardware werkt gewoon outof-the-box, zonder dat je apart drivers moet installeren. En vaak werkt die ook heel goed, want als je de drivers voor de HP printer bij Windows installeert, dan krijg je een heleboel troep op je systeem wat je eigenlijk niet wilt hebben.

Bij Ubuntu “werkt het gewoon”. Maar zo af en toe kom je hardware tegen die niet of niet goed wordt ondersteund en dan moet je wat doorzettingsvermogen hebben om dat op te lossen. Documentatie, een forum en Google bieden dan hopelijk de uitkomst.

Gelukkig wordt elke nieuwe release van Ubuntu steeds beter, zowel qua gebruiksvriendelijkheid als de ondersteuning van hardware. (Er komt elke zes maanden in april en oktober een nieuwe versie van Ubuntu uit.)

Als het besturingssysteem is geïnstalleerd, kun je aan de slag. In principe heb je al meteen een volledig werkend systeem. Linksboven staat Applications (of Toepassingen in het Nederlands) en van daaruit kun je beginnen de programma's te ontdekken. Veel mensen kennen waarschijnlijk al OpenOffice, wat hier bij de installatie ook meteen al op wordt gezet, evenals Firefox.

Hier is wat je volgens een Nederlandse Ubuntu site het beste kunt doen na installatie:
http://sites.google.com/site/computertip/directdoen

Interessant is ook deze Wiki pagina, waar (gratis) open source Linux vervangers zijn van Windows programma's: http://wiki.ubuntu-nl.org/community/WindowsVervangers

Wat me opviel was dat Ubuntu razensnel opstart en ook sneller draait dan Windows. Vanuit het Ubuntu Software Center (Applications > Ubuntu Software Center) kun je nieuwe programma's installeren, van games tot muziekprogramma's en bijvoorbeeld programma's om websites te ontwikkelen.

Veel plezier!