Edward Gorey logo op de homepage van Google

Edward Gorey

Vandaag eert Google op diverse homepages van de zoekmachine wereldwijd de Amerikaanse schrijver en illustrator Edward Gorey. Het gaat dit keer niet op een geanimeerd logo zoals het logo eerder deze week geplaatst door het bedrijf vanwege de geboortedag van Nicolaus Copernicus maar de doodle is met 818 pixels wel vrij breed. De schrijver werd geboren op 22 februari 1925 in Chicago en werd met name bekend om zijn schaduwrijke zwart-wittekeningen waarmee hij zowel de boeken van andere auteurs als al zijn eigen werken illustreerde. Dit waren meestal korte verhalen in stripvorm.

De ouders van Edward, Edward Gorey Leo en zijn vrouw Helen moedigden al vroeg zijn artistieke talent aan maar hij leerde grotendeels door zijn eigen zelfstudie op te stellen. Gorey werkte van 1944 tot 1946 in het leger in Utah en schreef zich daarna in bij de Universiteit van Harvard wat hij in 1950 met een Bachelor of Arts in het Frans afrond. Edward Gorey werkte van 1953 to 1960 in New York als schrijver en illustrator voor uitgeverij Doubleday, hiervoor had hij al bij verschillende boekhandels in Boston gewerkt.

The Unstrung Harp

Het eerste boek van zijn had werd in 1953 uitgebracht, dit boek had als titel The Unstrung Harp. Een jaar later volgde zijn tweede boek, dit was The Listing Attic. Het derde boek van Gorey werd in 1957 uitgegeven door Doubleday, dit boek met als titel The Doubtful Guest werd door zowel kinderen als volwassenen gelezen. Detail hierbij is namelijk dat het boek aanvankelijk eigenlijk alleen was gericht op kinderen echter weigerde Doubleday het boek uit te geven als een kinderboek. Het was in 1959 toen Edmund Wilson een artikel schreef in het tijdschrift The New Yorker wat Gorey veel meer bekendheid gaf buiten New York.

Het was in de jaren 1960 toen Gorey begon met het publiceren van enkele van zijn verhalen in tijdschriften waaronder Leaves From A Mislaid Album in First Person, The Willowdale Handcar en The Evil Garden in Holiday Magazine. Vanaf 1965 werden zijn werken regelmatig geschonken aan kunstscholen en -instellingen. In 1970 begon de schrijver met verhalen gericht op volwassenen maar op dat moment verdiende hij nog het meeste voor het illustreren van boeken van andere auteurs. Twee jaar later in 1972 begon een Zwitsere uitgeverij met het uitgeven van vroegere werken van Gorey in het Duits.

Edward Gorey overleed op 15 april 2000 en schreef uiteindelijk meer dan 100 boeken in de vorm van korte verhalen, de helft van zijn werken bestaat uit rijmpjes of korte, allitererende stukken tekst. De verhalen spelen zich af in het laat Victoriaanse of Edwardiaanse tijdperk. Wilson beschreef het werk als grappig en somber, verdrietig en claustrofobisch, maar tevens omschreef Wilson het werk ook als poëtisch en vergiftigd. Volgens IMDB zal er een film gaan komen van het boek The Doubtful Guest, er staan nog weinig details op de website over de film behalve een datum van 15 november dit jaar.

Bram Stoker en H. G. Wells

Wat betreft illustraties voor andere auteurs werkte Edward Gorey aan Dracula van de schrijver Bram Stoker en ook het bekende boek The War of the Worlds geschreven door H. G. Wells. Dit zijn twee auteurs die eerder al door Google werden geëerd middels logo's. Bram Stoker werd afgelopen jaar nog geëerd door Google met een logo en in 2009 zorgde Google voor 'het mysterie van de UFO's' middels drie logo's die werden geplaatst op de homepage van de zoekmachine voor de geboortedag van H. G. Wells, meer lees je hier.

Andere Doodles vanwege verjaardagen van schrijvers en dichters bekijk je hier. Alle logo's van Google geplaatst sinds 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's

Lees meer over: ,