Eadweard J. Muybridge logo van Google

Google Doodle:

Vandaag eert Google wereldwijd de geboortedag van de Britse fotograaf Eadweard J. Muybridge. De fotograaf werd geboren als Eadweard James Muybridge op 9 april 1830 in Kingston upon Thames en leefde een groot deel van zijn leven in de Verenigde Staten.

In het begin van zijn carrière wijzigde hij meerdere keren zijn naam waaronder in het Spaanse equivalent Eduardo Santiago, later werd zijn naam gewoon Eadweard Muybridge terwijl hij vaak Helios gebruikte op zijn foto's. Hij emigreerde in 1855 naar de Verenigde Staten en kwam terecht in San Francisco maar dit duurde echter niet lang. Vanwege een ongeluk keerde hij voor enkele jaren terug naar Engeland waar hij steeds meer interesse kreeg in fotografie en dit serieus ging oppakken. Later in 1866 besloot Muybridge om weer naar de Verenigde Staten te gaan waar hij al snel erg succesvol werd met fotografie.

Paard in galop

Eadweard Muybridge wist als eerste fotograaf bewegingen van mensen en dieren vast te leggen door middel van fotosequenties. Dit begon met het beeld voor beeld proberen vast te leggen van de bewegingen van een paard en dit is hetgeen wat vandaag te zien is in het logo van Google. Hij experimenteerde hiervoor met een zelf ontworpen sluiter en zo wist hij in 1877 voor het eerst één fractie van de beweging van een paard vast te leggen.

Zoöpraxiscoop

Omdat Muybridge nog niet tevreden was met dit resultaat bedacht hij om de gehele beweging van een paard te kunnen vastleggen een opstelling van 12 camera's op een rij die snel achter elkaar geactiveerd werden, later gebruikte hij zelfs 24 camera's. Om de beweging goed te kunnen tonen bedacht hij zelf de zoöpraxiscoop waarmee alle beelden snel achter elkaar afgespeeld konden worden. Dit laatste zorgde voor veel verbazing omdat niemand op dat moment had gedacht dat een paard zich op die manier bewoog.

Minnaar

Helaas beroofde Muybridge tijdens zijn carrière ook iemand van het leven. In 1874 kwam de fotograaf er achter dat zijn vrouw een minnaar had, als reactie hierop zocht hij de minnaar op en bracht hem om het leven. Na deze daad volgde een proces en hier werd in eerste instantie gepleit dat Muybridge ontoerekeningsvatbaar was vanwege hoofdletsel als gevolg van zijn ongeluk. Vrienden van de fotograaf verklaarden dat zijn karakter behoorlijk was veranderd, van geniaal en plezierig naar onstabiel en onberekenbaar. Dit had geen effect en het pleidooi werd door de jury van tafel geveegd, echter Muybridge werd vervolgens toch vrijgesproken omdat het om een gerechtvaardigde moord zou gaan.

Muybridge keerde in 1894 terug naar Kingston upon Thames en overleed hier in 1904.

Werkende kopie

Hieronder een video van de doodle, een werkende kopie bekijk je op deze pagina.

Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je hier in het overzicht: Google Doodles

Lees meer over: ,