Doodle van Google in het teken van Piri Reis-kaart

Piri Reis-kaart

Vandaag staat op de homepage van Google Turkije een doodle in het teken van de Piri Reis-kaart. Dit betreft een kaart getekend op gazellehuid die in 1929 door een groep historici werd gevonden. Het bleek uit onderzoek dat het om een echt document ging dat dat door de Ottomaans-Turkse admiraal Piri Re'is in 1513 al werd gemaakt, dit jaar dus 500 jaar geleden. De kaart wordt momenteel bewaard in het Topkapi-paleis in Istanbul.

Piri Re'is was een Ottomaans zeevaarder, navigator en cartograaf die werd geboren tussen 1465 en 1475 in Gelibolu met de naam van Muhiddin Pin. Één van zijn ooms was Kemal Reis, een beroemde piraat en later admiraal (Reis) van de Sultans vloot. Afkomstig uit een plaats en een familie met een lange zeevaarttraditie, werd hij lid van de bemanning van zijn oom op twaalfjarige leeftijd en voer 14 jaar. Meer info over Piri Re'is lees je hier.

Vaak worden door Google feestdagen gevierd en belangrijke personen uit de geschiedenis geëerd met logo's, de kaart van vandaag is daar een uitzondering op.

Lees meer over: ,