Dizzy Gillespie logo van Google

De laatste artiest die door Google werd geëerd met een speciale doodle was John Lennon op 8 oktober. Dit was het eerste logo van Google waar een video achter geplakt werd. Google eert nu de geboortedag van een volgende muziekant, Dizzy Gillespie.

Gillespie werd geboren in Cheraw in de VS op 21 oktober 1917 en was een een Amerikaanse jazztrompettist, bandleider en componist. Hij speelde vaak op een trompet waarvan de beker in een hoek van 45 graden stond wat een beetje zijn handelsmerk was. Door deze knik veranderde de klank van de trompet, en dit beviel Gillespie. Volgens zijn autobiografie kwam deze knik door een ongelukje in 1953. Ook Gillespies speelwijze was opvallend, hij speelde met bolle wangen, wat ongebruikelijk is voor een trompettist.

Gillespie schreef vele jazzklassiekers zoals Manteca, A Night in Tunisia, Birk's Works en Con Alma. De leidinggevende theoreticus achter de bebop-muziek, trompetvirtuoos, leraar en visionair jazzmuzikant overleed op 6 januari 1993 in Englewood (New Jersey).

Categorie: Verjaardagen: Muzikanten, choreografen, etc.

Lees meer over: ,