Dit jaar oproep van Wikipediaprogrammeur Brandon Harris

Degene die momenteel zowel de Engelstalige als de Nederlandstalige versie van encyclopedie Wikipedia bezoeken zullen bovenaan het scherm een oproep zien verschijnen zoals die ook afgelopen jaar te zien was. De vorige oproep die de encyclopedie plaatste was afkomstig van de oprichter, Jimmy Wales maar dit keer wordt het anders aangepakt. Want nu heeft Wikipedia ervoor gekozen om een oproep te plaatsen van Brandon Harris, programmeur in dienst van de Wikimedia Foundation.

Doneren

De nog onbekende Harris roept net als eerder Jimmy Wales dat deed op om geld te doneren. De Wikimedia Foundation heeft weinig mensen in dienst en draait zoals bekend grotendeels op vrijwilligers. Om alles draaiende te kunnen houden zonder het plaatsen van advertenties is de organisatie voor een groot deel afhankelijk van donaties.

Dat het plaatsen van een dergelijke oproep werkt bleek afgelopen jaar toen de oproep van Jimmy Wales werd geplaatst. Ongeveer 500.000 mensen maakten geld over waardoor er in totaal maar liefst 16 miljoen dollar werd opgehaald, een verdubbeling ten opzichte van 2009 toen 230.000 mensen geld doneerde. Wil je geld overmaken dan kan dat hier.

Op elke website

Net als afgelopen jaar is er ook nu weer iemand geweest die de moeite heeft genomen om een extensie te ontwikkelen voor browser Google Chrome die er in dit geval voor zorgt dat Brandon Harris op elke website verschijnt. De extensie genaamd ProgrammerAppeal werd gemaakt door Threadless CTO Harper Reed. Na installeren zal Brandon op elke willekeurige website op willekeurige posities onderin het venster opduiken :-).

Verbergen

Als je de banner geheel wilt verbergen dan zijn daar een aantal manieren voor. Als eerste is de beste manier om de oproep te verbergen een bedrag overmaken en zodoende de encyclopedie te steunen. Er staat een klein kruisje rechtsboven om de oproep uit te schakelen maar het nadeel hiervan is dat als je cookies gaat verwijderen de oproep bij een volgend bezoek weer in beeld zal verschijnen. Dit is op te lossen middels de extensie voor Google Chrome die afgelopen jaar werd gemaakt. De extensie kan hier gedownload worden en zorgt ervoor dat de oproep niet meer in beeld verschijnt.

Lees meer over: