Dian Fossey logo van Google met gorilla’s

Dian Fossey logo van Google met gorilla’s

Vandaag is op vrijwel alle homepages van de zoekmachine een logo te zien die volledig in het teken staat van Dian Fossey. Dian Fossey werd geboren op 16 januari 1932 in San Francisco en was een etholoog en mammaloog die jarenlang gorillagroepen observeerde in de bergwouden van Rwanda. Fossey werd pas echt bekend bij het grote publiek wereldwijd nadat er een film over haar leven werd gemaakt met de titel Gorillas in the mist.

Vanwege haar werk met gorilla's zijn er vandaag in het logo ook diverse gorilla's verwerkt, aan de rechterkant is Dian Fossey zelf te zien terwijl een gorilla haar gezicht aanraakt.

Dian Fossey

Dian Fossey wist in 1954 een graad te halen als ergotherapeut aan San Jose State College. In 1955 verhuisde ze naar de stad Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky om hier een jaar later in een kinderziekenhuis te gaan werken. Ze kreeg in dit kinderziekenhuis de leiding over de afdeling ergotherapie. Haar enigszins verlegen en gereserveerde persoonlijkheid zorgde er voor dat ze goed met de kinderen in het ziekenhuis kon werken.

In 1957 begon het idee te spelen bij Dian Fossey om een reis naar Afrika te gaan maken maar op dat moment had ze hier niet de financiële middelen voor. Het zou nog tot 1963 duren voordat ze genoeg geld had om een reis naar Afrika te gaan maken. Tijdens deze reis zag ze haar eerste berggorilla, de grootste van de vijf bekende gorillaondersoorten.

Na een ontmoeting in 1966 met paleontoloog Louis Leakey richtte ze met zijn hulp in 1967 in Rwanda het Karisoke Research Center op. Detail hierbij is dat Google begin vorig jaar nog een logo plaatste op de homepage in het teken van Mary Leakey, dit was de vrouw van Louis Leaky. Mary Leaky was verantwoordelijk voor de ontdekking van de Laetoli voetsporen, de oudst bekende sporen van tweevoetige voortgang door mensachtigen.

Ze voerde in opdracht van de National Geographic Society een langdurige observatie van gorilla's uit. Juist door haar geduld en uithoudingsvermogen werd ze door de gorilla's geaccepteerd. Zodoende slaagde ze er in om op film vast te leggen hoe de gorilla's haar aanraakten en met haar communiceerden. Door dagenlange observaties verkreeg Fossey nieuwe inzichten in de onderlinge verhoudingen en communicatiestructuren van gorilla's.

In vakkringen werd Fossey bekend door haar documentaires en artikelen in National Geographic. In 1974 promoveerde ze aan de Universiteit van Cambridge tot doctor in de zoölogie. Hoewel Fossey veel successen wist te bereiken met haar werk was haar privéleven een groot drama. Ze begon met regelmaat relaties met al getrouwde mannen die haar later weer in de steek lieten, ze leed aan haar eenzaamheid en had vaak last van zware depressies. Fossey kon blijven doorgaan dankzij kalmeringsmiddelen en alcohol.

Door haar inzet om de dieren te beschermen was ze niet erg geliefd in de omgeving. Fossey ging de strijd aan met ambtenaren, jagers, stropers en andere personen die een bedreiging vormde voor de gorilla's. Helaas betaalde ze hier uiteindelijk een hoge prijs voor, op 26 december 1985 werd ze dood aangetroffen in haar hut in de Rwandese provincie Ruhengeri. Degene verantwoordelijk voor de moord op Fossey is nooit gevonden al waren er wel aanwijzingen dat zakenman en politicus Protais Zigiranyirazo, voormalig gouverneur van Ruhengeri, verantwoordelijk zou zijn voor het plannen van de moord.

Gorillas in the Mist

In 1988 werd de autobiografie van Dian Fossey met de naam Gorillas in the Mist verfilmd. De film kreeg de titel Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey en de hoofdrollen werden gespeeld door Sigourney Weaver, Bryan Brown, Julie Harris en John Omirah Miluwi. De film werd genomineerd in 1989 voor vijf Oscars maar wist er geen te winnen. Wel won de film twee Golden Globes, een Golden Reel Award en een Genesis Award in 1990.

Bron foto: Nationalgeographic.com

Lees meer over: ,