Developer preview Chrome Web Store en wijzigingen upload beleid

Afgelopen woensdag kwam het bericht dat Google mogelijk al in oktober zou gaan komen met de al eerder aangekondigde Chrome Web Store. Een online webwinkel met applicaties en games voor de browser en in de toekomst ook het besturingssysteem Google Chrome OS. Speciaal gericht op ontwikkelaars van deze applicaties heeft Google een Developer preview van de Chrome Web Store online geplaatst. Meer informatie is te vinden op de bijbehorende website.

Zodra de webwinkel online gaat zal de huidige galerij met extensies geheel komen te vervallen. Zodoende komt er een nieuwe winkel met applicaties, extensies en thema's.

Wijzigingen Extensions Gallery

Google heeft verder twee wijzigingen voor het uploaden van extensies, thema's en straks applicaties bekend gemaakt. Vanaf nu zal het zo zijn dat als je bijvoorbeeld een extensie wilt gaan uploaden je als ontwikkelaar een eenmalig bedrag zult moeten betalen van 5 dollar. Dit om onder andere malafide extensies tegen te gaan.

Alleen nieuwe ontwikkelaars zullen dit bedrag moeten betalen, huidige geregistreerde gebruikers kunnen gewoon gratis extensies blijven bijwerken of nieuwe extensies uploaden. Als Google dit bedrag direct van het begin had gevraagd had het bedrijf nu toch een extra bedrag van 30.000 dollar ontvangen gezien het feit dat er inmiddels 6000 extensies beschikbaar zijn. Daarom en vanwege het lage bedrag is het Google niet om het geld te doen maar om de uiteindelijke veiligheid van de gebruikers.

Daarop aansluitend is het vanaf nu vereist om extensies, thema's en straks applicaties te koppelen aan domeinnamen die je als ontwikkelaar bezit en hebt ingesteld in Webmaster Tools. Dit om zodoende aan gebruikers te tonen dat het bijvoorbeeld een officiële extensie van een bepaalde website betreft.