Details over Firefox 5

Onlangs werd al duidelijk dat Mozilla het plan heeft opgevat om de updatecyclus te gaan versnellen. Vanaf nu zal het zo zijn dat er elke 16 tot 18 weken een nieuwe versie van de browser uit gaat komen waardoor het de verwachting is dat de volgende versie van de browser, Firefox 5 al eind juni zal worden uitgebracht. De website Conceivablytech.com heeft een aantal details op een rij gezet over de aankomende versie van Firefox.

De planning is dat Firefox 5 negen nieuwe functies zal gaan krijgen maar tegelijkertijd wordt al aangegeven dat bepaalde functies eventueel worden doorgeschoven naar Firefox 6 of 7, beiden moeten ook dit jaar uitkomen. Hieronder een aantal van deze nieuwe functies opgesomd plus een aantal screenshots.

  • Tussen de nieuwe functies is er één die overgenomen is van concurrent Google Chrome en dat is de mogelijkheid om meerdere tabbladen te selecteren en deze te sluiten, te slepen of in te stellen als app-tabbladen.
  • Er komt een nieuwe 'Nieuwe tab' pagina.
  • Opties specifiek per tabblad die in te stellen zijn door websiteontwikkelaars. Denk bijvoorbeeld aan Facebook. In dat geval zou je dan opties kunnen hebben als het openen van het nieuwsoverzicht of berichten.
  • Mozilla wil af van de knop om de startpagina te openen en dit op een andere manier op te lossen en mogelijk vervangen door een permanent tabblad. Er wordt momenteel nog geëxperimenteerd over hoe dit het beste aangepakt kan worden.
  • Een nieuwe identiteitsmanager moet ervoor gaan zorgen dat je ingelogd blijft op bepaalde websites met daarbij ondersteuning voor meerdere profielen tegelijkertijd.
  • Het bekijken van documenten zoals PDF bestanden direct in de browser zoals in Google Chrome, maar ook het beluisteren van MP3 bestanden en andere populaire bestandsformaten moet mogelijk worden in de browser.
  • Er komt een nieuw icoon in de adresbalk te staan die toegang geeft tot sociale netwerken om zodoende, mits ingelogd direct websites te kunnen delen op bijvoorbeeld Facebook op Twitter direct vanuit de adresbalk.
Lees meer over: ,