De reden waarom er geen startknop meer zit in Windows 8

Met de komst van Windows 8 komen er weer diverse nieuwe functionaliteiten maar een belangrijk onderdeel in vrijwel alle voorgaande versies van het besturingssysteem, de startknop, is niet meer aanwezig. Microsoft heeft nu laten weten tegenover PCpro waarom er nu eigenlijk voor gekozen is om deze knop te verwijderen.

De reden is simpel en dat is omdat de knop volgens Microsoft lang niet meer zo veel gebruikt werd als in voorgaande versies van Windows. Chaitanya Sareen van Microsoft zegt dat met de komst van Windows 7 steeds meer gebruikers de knop gingen negeren en daardoor zag het bedrijf het gebruik van het menu Start sterk verminderen. In plaats daarvan gingen gebruikers steeds meer applicaties vastpinnen op de taakbalk.

"When we evolved the taskbar we saw awesome adoption of pinning [applications] on the taskbar. We are seeing people pin like crazy. And so we saw the Start menu usage dramatically dropping, and that gave us an option. We’re saying 'look, Start menu usage is dropping, what can we do about it? What can we do with the Start menu to revive it, to give it some new identity, give it some new power?'" aldus Chaitanya Sareen van Microsoft.

Recent liet Microsoft al weten zeker geen plannen te hebben om in de toekomst de startknop terug te brengen. In plaats daarvan zal Microsoft wel komen met een tutorial om duidelijk te maken aan gebruikers hoe zij het beste binnen Windows kunnen navigeren en niet de weg kwijtraken als ze de eerste keer de nieuwe versie van Windows opstarten.

Lees meer over: ,